[:fi]Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon voittaja[:]

[:fi]Osana Vekara-Varkauden ohjelmaa on Varkaudessa vuodesta 2001 valittu vuosittain paras julkaistu suomenkielinen lastenkirja. Aikuisista koostuva esiraati käy läpi kaiken julkaistun aineiston ja valitsee finaalikirjat.
Varkautelaisista alakoulun oppilaista koostuva lapsiraati lukee finaalikirjat ja valitsee voittajan. Kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 3.500 € ja sen ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj.

Vuoden 2016 voittajaksi lapsiraati valitsi Roope Lipastin kirjan Viikinkisolmu (WSOY).

Lasten LukuVarkaus kirjallisuupalkinnon voittajakirja julkistettiin ja kirjailija palkittiin ke 15.6. klo 10.00 Varkauden kirjaston auditoriossa järjestetyssä tilaisuudessa.

LukuVarkaus_JuhaniValtola
Valokuva Juhani Valtola

Kuvassa vasemmalta lapsiraadin jäsenet Fanny Taskinen, Ella Kettunen, kirjailija Roope Lipasti, lapsiraadin pj Jenna Hatva, Arttu Valjakka, Joakim Pirskanen ja Helmi Tolvanen. Kuva Juhani Valtola.

Lapsiraadin mietteitä voittajakirjasta:
Viikinkisolmu sisälsi paljon tapahtumia ja toimintaa. Päähenkilöt olivat hauskoja. Kaikilla päähenkilöillä oli omat persoonat. Jumalatkin kuvattiin mielenkiintoisesti. Historialliset yksityiskohdat ja kuvaukset olivat tosi kivoja. Raatilaisten mielestä kirja sopi täydellisesti luettavaksi heidän ikäluokalleen. Yksi raatilaisista totesi, että kirja oli tyyliltään hänen lempikirjansa. Siinä oli jännitystä sopivasti, eikä se muuttunut missään vaiheessa pelottavaksi. Raatilaiset korostivat, että näin syntyi suuri halu lukea tarinaa koko ajan vain eteenpäin: piti saada tietää, mitä kirjan henkilöille tapahtuu. Yksi poikkeava mielipide raadista löytyi. Yksi heistä arvosteli kirjaa vähän tylsäksi, mutta reilusti myönsi, että kansikuva oli hyvä.
Kirjaa suositeltiin kaikille tytöille ja pojille.

Lasten ajatuksia LukuVarkaudesta ja hyvästä kirjasta:
Lapsiraatilaisten mielestä kirjojen luku-urakka oli osalle helppo ja osalle todella sopiva. Raatilaisten mielestä kaikki finaalikirjat ansaitsivat paikkansa ehdokkaina. Vain yhdestä kirjasta nousi esiin mielipide, että se oli suunnattu vähän pienemmille lukijoille.

Tämä vuoden LukuVarkausraatilaiset määrittelivät aiempien vuosien tapaan sen, millainen on hyvä lastenkirja.

Siinä pitää olla hyvä juoni, jännitystä ja toimintaa. Hauskaa huumoria pitää aina olla mukana. Liian lyhyt kirja ei saa olla. Yksi raatilaisista sanoi pitävänsä pitkistä kirjoista sen takia, ettei tarina lopu heti kesken. Raatilaisten mielestä hyvässä tarinassa on hyvät henkilöhahmot ja hyvä taustatarina. Hyvässä lastenkirjassa ei saa olla imelää romanssia vaan mielellään seikkailua ja jännitystä. Fantasia ja historialliset hahmot kiinnostivat tämän vuoden raatilaisia. Kirjasarjoja kehuttiin yleisesti. Luku-urakan jälkeen raatilaiset aikovat ”levätä” siten, että menevät lainaamaan seuraavaksi kirjastosta hevoskirjoja ja Aku Ankkoja.

3.500 euron palkinnosta päättivät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista:

Puurtilan koulun oppilaat: Fanny Taskinen (3. lk), Jenna Hatva (5. lk) ja  Ella Kettunen (6. lk) sekä Repokankaan koulun oppilaat Joakim Pirskanen  (6. lk), Helmi Tolvanen  (6. lk) ja Arttu Valjakka (6. lk).

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Paikalla tilaisuudessa ovat palkinnon perustajien edustajina kaupunginjohtaja Hannu Tsupari, Varkauden kaupunki sekä Operations Director Jaakko Huovinen, Stora Enso Wood Products.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati luki tänäkin vuonna hurjan määrän, noin 80 kappaletta, Suomessa suomeksi vuonna 2015 ilmestynyttä lastenromaania.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois. Trendinä näytti taas kerran olevan se, että monissa kirjoissa yhdistettiin fantasiaa ja todellisuutta. Kaikkia ei voitu ottaa mukaan. Vaikka raati ei yritä valita tarkoituksella erilaisia vaan ainoastaan hyviä kirjoja lapsille, niin tänä vuonna huumori jyräsi. Kuudesta ehdokkaasta kolme edustaa vahvaa huumoripainotusta. Lisäksi pitkästä aikaa puhtaasti historiallinen tarina pääsi ehdokkaaksi. Monesti historiaa on yhdistetty fantasiaan, eikä pelkästään historiallisia lastenkirjoja julkaista kovinkaan paljon.

Palkintoehdokkaina olivat seuraavat kirjat:

Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu (Lasten Keskus)
Merja Jalo: Saalistaja, Nummelan ponitalli (WSOY)
Katja Krekelä: Hurjalinna (Tammi)
Roope Lipasti: Viikinkisolmu (WSOY)
Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina (Tammi)
Netta Walldén: Ruben ja kadonneet karaatit (WSOY)

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat Petri Pietiläinen (filosofian lisensiaatti), Minna Heikkinen (myymäläpäällikkö, Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Katriina Leväinen (osastonjohtaja Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosasto), Maija-Helena Soininen (projektiassistentti, Stora Enso Oyj) sekä Heli Sutinen (tapahtumatuottaja, Vekara-Varkaus, Navitas Kehitys Oy).

Lisätietoja Petri Pietiläinen puh. 0400 750 742 ja Heli Sutinen puh. 040 575 0536, heli.sutinen@navitaskehitys.fi.[:]