VEKARAHISTORIAA

Lapsille ja perheille, isovanhempia unohtamatta –
Vekara-Varkaus vuodesta 1995

Vekara-Varkaus on pitkin ja poikin Varkauden kaupunkia levittäytyvä lasten ja koko perheen festivaaliviikko. Vekara-Varkaus tarjoaa lapsille tilaisuuden päästä kokemaan kulttuurielämyksiä ja tuottamaan itse taidetta.

Työpajat tarjoavat elämyksellisiä tarinoita ja toiminnallisia tuokioita eri kädentaitojen parissa. Jännittävät seikkailut, esitykset sekä tapahtumaviikon aloittavat ja päättävät puistotapahtumat ovat koko perheen käyntikohteita. Ylpeästi kotikutoisen Vekara-Varkauden tarjonnasta osa on maksutonta ja loput edullista.

Tämä matalan osallistumiskynnyksen periaatetta kunnioittava tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden omakohtaiseen tekemiseen ja taitojen kartoitukseen. Monipuolisuus, toiminnallisuus ja lasten näkökulma ovat vekaraviikon järjestäjien ohjenuorana.

Vekara-Varkaus -festivaaliviikon ja sen sisartapahtumat Talvi-Vekaran ja Syys-Vekaran koordinoi ja tuottaa Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Tapahtuman toteutuksessa on mukana järjestöjä, Varkauden kaupungin yksiköitä, yrityksiä sekä lukuisia muita yhteistyötahoja. Vekara-Varkaus on lämminhenkisen yhteistyön tulos.

Vekara-Varkauden oma satuhahmo Lehtevämies toivottaa kaikki lapset vanhempineen ja isovanhempineen tervetulleiksi Varkauteen vekaraviikolla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Vekara-Varkaus –tapahtumaa.
Vekara-Varkaus on Finland Festivals ry:n jäsen.

Valtakunnallinen Keskustateko-palkinto

2.11.2021 luovutettiin Varkauden kaupungille ja Vekara-Varkaudelle valtakunnallinen Keskustateko-kilpailun voitto, joka on kunnianosoitus Vekara-Varkauden yhteistyöverkoston pyyteettömälle työlle. Festivaalitoimiston väki kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat vuosien mittaan tehneet festivaaliohjelmia lapsille kanssamme. Elävät Kaupunkikeskustat järjesti valtakunnallisen kilpailun vuoden 2021 keskustateosta. Ehdotuksia saapui 13 ympäri maata aina Rovaniemeä myöten. Kilpailu etsi poikkeavia vaihtoehtoja monistettavaksi. Toivottiin löytyvän virkeitä käytäntöjä ”matalalla kynnyksellä”: persoonallisuuksia, asioita, ilmiöitä, innovaatioita ja tapahtumia.

Vaikuttavuus, talousvaikutukset ja sisältöjen monistettavuus olivat avainsanat. Toinen historiallinen keskustatekokilpailu onnistui tavoitteissaan erinomaisesti. Palkintoraatina EKK:n valmisteluvaliokunnasta: Tero Lassila (puheenjohtaja/kiinteistöt), Simo Hiilamo (kauppa), Eija Kölhi (viestintä) ja Johanna Rajala (kaupunkisuunnittelu).

Perustelut Vekara-Varkauden voitolle olivat:

Tapahtuma huomioi lapset ja osallistaa heidät mukaan kaupunkitilan elävöittämiseen. “Aikuiset ja lapset viihtyvät: hymyä, naurua ja leikkiä.” Kansalaisyhteiskunnan voimannäyte yhteisöllisyydestä. Värittää kaupunkikuvan kolmesti vuodessa: Festivaaliviikko on kesäkuussa, Syys-Vekara syyslomalla ja Talvi-Vekara hiihtolomalla. Tuottamiseen osallistuvat kymmenet alueen yritykset ja yhdistykset. Yhdistää perheitä ja sukupolvia. Kesällä tapahtumassa jopa noin 25 000 – 30 000 vierailua. Lisää varkautelaisten hyvinvointia, tuo asiakasvirtaa keskustayrityksiin sekä matkailutuloa alueelle. Tapahtuman teokset näkyvät pitkään katukuvassa. Lapset ja nuoret oppivat näin olemaan ylpeitä kotikaupungistaan. Sisällöt on monistettavissa kaikkialle Suomeen.

Vekara-Varkauden valtakunnalliseen kisaan ilmoitti Warkauden kaupunkikeskusta ry, jonka järjestämän paikallisen Keskustatekokilpailun voiton Vekara-Varkaus vastaanotti Kesäkatuillassa 5.8.2021, lisätietoja www.warkaudenkaupunkikeskusta.fi

Savon Sampo -palkinto v. 2019

Varkauden Nuorkauppakamari myönsi Vekara-Varkaudelle Savon Sampo -palkinnon perusteluna: ”lastenfestivaali on neljännesvuosisadan ajan levittänyt ympärilleen positiivisuutta”.

Itä-Suomen lääninhallituksen kunniakirjan lasten, nuorten ja koko perheen yhteisen harrastustoiminnan edistämisestä v. 2008.

Lasten Päivä –palkinto v. 2006

Opetusministeriö myönsi Vekara-Varkaus –lastentapahtumalle Lasten Päivä 2006 –palkinnon tunnustuksena lasten ja nuorten taidekasvatuksen ja harrastustoiminnan edistämisestä.
Kunniakirja / Itä-Suomen lääninhallitus v. 2008

Vekara-Varkauden aika:

Kesä on saapunut, leudosti tuulee,
lauluja, soittoa kulkija kuulee.
Värikäs viikko kuin sateenkaari,
työpajat, konsertit, seikkailusaari.
On Vekara-Varkauden aika.

Lehtevän miehen voit tavata siellä
kadulla, puistossa tai rantatiellä.
Kukkaset kukkivat, koivikko lehtii,
vekarat kaikkea puuhata ehtii.
On Vekara-Varkauden aika.

Äiti tai isä, ukki tai mummi
voi olla Vekara-Varkauden kummi.
Nauru on herkässä, tärkeily puuttuu,
riemujen paikaksi kaupunki muuttuu.
On Vekara-Varkauden aika.

Tiedämme kaikki, niin pienet kuin suuret,
lapsena luodaan ne elämän juuret.
Viikko on vietetty, sunnuntai koittaa,
puistossa bändit taas lapsille soittaa.
Lapsetkin laulavat, ja yksi seikka;
heiltäpä onnistuu myös kuperkeikka.
On Vekara-Varkauden aika!

-Jukka Itkonen