Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaalikirjat valittiin yli sadan lastenromaanin joukosta  

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaaliin valittiin kuusi suomenkielistä vuonna 2023 kirjoitettua lastenromaania. Finaaliin pääsivät Ilona Ahdin Stop Secret: Hikisukka Hirmunen (Tammi), Laura Lähteenmäen Laske salaa kymmeneen (WSOY), Anja Portinin Sumupuiden kirja (S&S), Liina Putkosen Monen mutkan tonttumatka (Tammi), Marketta Pyysalon Matka yli aikojen (Lasten Keskus) ja Nadja Sumasen Outo lintu ystäväksi (Otava).  

Lasten LukuVarkaus -esiraadissa mukana ollut Leena Ruotsalainen Varkauden kirjaston lastenosastolta kertoo monen kirjoista sukeltavan fantasiamaailmoihin: 

– Neljä näistä kuudesta finaalikirjasta tapahtuu jossain muussa paikassa tai ajassa, kuin minkä tunnemme. Sumupuiden kirjassa kuitenkin nostetaan esille tämän meidänkin maailmamme ajankohtaista teemaa eli luonnonsuojelua. Monen mutkan tonttumatkassa ja Stop Secret: Hikisukka Hirmusessa on kielellistä ilottelua ja Matka yli aikojen vie lukijan Berliinin muurille ja Pariisin hulluihin vuosiin. Outo lintu ystäväksi ja Laske salaa kymmeneen puolestaan keskittyvät ystävyyden teeman ja ulkopuolisuuden tunteen käsittelyyn. 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, sillä sen voittajan valitsee 3.-6. –luokkalaisista koostuva lapsiraati. Seitsenhenkisen lapsiraadin jäsenet tulevat tänä vuonna varkautelaisista Puurtilan ja Waltterin kouluista.  

– On hienoa huomata, että lapsiraatiin löytyy vuosi toisensa jälkeen uusia lukijoita. Toivotaan, että lapsiraatilaisten esimerkki kannustaa lukemiseen myös niitä, jotka eivät ole vielä lukuharrastuksesta innostuneet, toteaa lapsiraadin sihteerinä toimiva Marketta Kosunen. 

Puurtilan koulusta mukana on kolme innokasta lukijaa, kolmasluokkalaiset Helmiina Juvonen ja Niilo Toroi sekä neljäsluokkalainen Elias Brunou. Waltterin koulusta mukana ovat kolmasluokkalainen Valtteri Rissanen, neljäsluokkalainen Alisa Sutinen sekä viidesluokkalaiset Ella Viitanen ja Liina Mustonen.  

– Luen yleensä aina, kun on vapaa-aikaa ja pidän erityisesti fantasiakirjoista. Kun opettaja ehdotti, että lähtisin mukaan lukuraatiin, tartuin heti mahdollisuuteen. Jos kirjat ovat kiinnostavia, kuuden kirjan lukeminen käy nopeasti, lukemista harrastava Liina Mustonen kertoo. 

Kevään aikana lapsiraati lukee finaalikirjat ja valitsee yhdessä mielestään parhaan kirjan. Kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikon keskiviikkona Varkauden kirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa. 

Lisätiedot:  

Marketta Kosunen, tapahtumapäällikkö, Varkauden kaupunki 

p. 041 731 3088, marketta.kosunen@varkaus.fi 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 24. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat. 3500 euron arvoisen palkinnon voittajan valitsee varkautelaisista alakoululaisista koostuva lapsiraati. Kirjallisuuspalkinnon voittaja palkitaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla kesäkuussa.