Lasten LukuVarkaus finaalikirjat ja lapsiraati

Valtakunnallisen lastenkirjallisuuspalkinnon finaalikirjat ja palkinnosta päättävä lapsiraati julkistettiin to 4.3.2021 klo 13.00 Varkauden kirjastolla. Paikalla tilaisuudessa olivat lapsiraatilaiset sekä finaalikirjat valinnut esiraati.

Varkautelaisella lapsiraadilla on edessään tärkeä tehtävä, he valitsevat parhaan vuonna 2020 julkaistun lastenromaanin. Palkinnon finaalikirjat on suunnattu 3-6 luokkalaisille lapsille, jota ikäluokkaa lapsiraati edustaa. Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan nyt 21. kerran.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki. Palkinto jaetaan vuosittain Suomessa ja suomenkielellä julkaistulle lastenromaanille. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2020 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki palkinnon kategoriaan Suomessa suomenkielellä ilmestyneet lastenromaanit, joita oli 60 kpl. Ilokseen esiraati huomasi jälleen kerran, että suomalaisen lastenkirjallisuuden taso on korkea ja tälläkin kertaa monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista.

Vuonna 2021 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta:

Vuokko Hurme: Värikkäät, Tiukun salaisuus, S&S (kuvitus Reetta Niemensivu)
Minna Levola: Tylsä elämäni, Karisto
Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä, Tammi (kuvitus Mari Ahokoivu)
Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, RanRan-kustannus
Anja Portin: Radio Popov, S&S (kuvitus Miila Westin)
Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, WSOY (kuvitus Kati Vuorento)

3.500 euron palkinnosta päättää Varkauden alakouluja edustava lapsiraati:
Kangaslammin koulu: Lumia Kröger 3 lk, Leea Laitinen 4 lk ja Sara Tolvanen 4 lk
Waltterin koulu: Sanni Karvinen 4 lk, Sointu Karjalainen 5 lk ja Netta Voutilainen 6 lk

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat:
Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja Jouni Virtanen (äidinkielen opettaja Waltterin koulu).

LukuVarkaus palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 16.6.2021 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Lisätietoja: Festivaalipäällikkö Heli Sutinen p. 040 575 0536, heli.sutinen(a)navitas.fi

Katsaus vuonna 2020 julkaistuihin lastenromaaneihin

Kirjailija eivät kaihda nostaa lastenromaanien teemoiksi vaikeitakaan yhteiskunnallisia asioita. Teemat tuodaan esille taidokkaasti kirjoitettuina, lapsille sopivina tarinoina. Monissa kirjoissa käsitellään köyhyyttä, yksinäisyyttä, hylätyksi tulemisen tunnetta ja orpoutta. Vuoden 2020 lastenromaanien aiheista voisi nostaa esille ujouden, joka pitäisi voittaa ystävien saamiseksi. Vaikeuksien voittaminen ja asioiden selviäminen, ponnistelu irti vaikeista oloista ja asioista luovat kuitenkin kirjoihin positiivisen ja toiveikkaan tunnelman. Vastapainoksi viime vuoden lastenkirjatarjonnassa on myös huumoria, kommelluksia ja vauhdikkaita seikkailuja.

Eläimet saavat tärkeitä rooleja, niin lasten lemmikkeinä kuin itsenäisinä toimijoina, kirjan päähenkilöinä. Joissakin kirjoissa henkilöt voivat myös muuttua ihmisestä eläimeksi ja takaisin.

Lastenromaaneissa on mukana paljon fantasiaa, mutta myös realistisia kirjoja koulusta ja harrastuksista sekä kuvauksia perhe-elämän iloista ja ongelmista, uusperheistä ja sisarussuhteista. Harrastuksista urheilu ja taide, esimerkiksi teatteri ja baletti ovat mukana, samoin pelimaailma.

Perinteiset jännityskirjat ja lasten tai lapsiporukoiden ratkomat arvoitukset ja mysteerit ovat myös edustettuina. Usein kirjoissa sekoittuu fantasia-aines ja arkinen maailma.

 Lasten LukuVarkaus 2021 finaalikirjat ja kirjailijat

Vuokko Hurme: Värikkäät, Tiukun salaisuus, S&S (kuvitus Reetta Niemensivu)
Tiukun perheellä on salaisuus, heillä on ihmeellisiä värivoimia. Värikkäät pystyvät hallitsemaan ja liikuttelemaan tahdon voimalla oman värisiään asioita ja tavaroita. Tiukun väri on punainen ja isosisko Merin sininen. Pikkuveli Tapio vielä etsii omaa väriään ja harjoittelee kovasti. Kun salaisia taitojaan piilottelevat Värikkäät muuttavat Ruskarinteen taloyhtiöön, jokin on toisin: Tiuku ei tahdo enää olla ulkopuolinen.
Tiukun salaisuus on alakouluikäisille suunnatun Värikkäät- kirjasarjan ensimmäinen osa. Se kertoo 10-vuotiaan Tiukun omalaatuisesta perheestä, yliluonnollisista värivoimista ja siitä, millaista on haluta ystävä – hinnalla millä hyvänsä.

Vuokko Hurme (synt. 1979) on lastenkirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat lasten tietokirjat, kuvakirjat ja romaanit. Hurme on kasvatustieteen maisteri ja toiminut vuosien ajan lasten ja nuorten taidekasvattajana.

Minna Levola: Tylsä elämäni, Karisto
Kaikilla luokan tytöillä on korvissa reiät. Paitsi Lindalla. Se on Lindan kaltaiselle 11-vuotiaalle ujonpuoleiselle tytölle todellinen ongelma. Hiukan Lindaa myös harmittaa, että heillä ei kotona ole muita lemmikkejä kuin akvaariokalat, mutta saahan hän kuitenkin ulkoiluttaa bestiksensä Emmiksen kanssa heidän hoitokoiraansa Nessua. Emmis keksii ratkaisun Lindan korvisongelmaankin.
Kirjassaan Minna Levola haluaa antaa äänen maan hiljaisille, eli ujoille ja hiljaisille ihmisille. Ujous on luonteenpiirre, josta ei tarvitse päästä eroon. Ujot lapset ovat yhtä hauskoja, kivoja, älykkäitä, väsyneitä, kiukkuisia ja normaaleja kuin kaikki muutkin. Arki voi olla hauskaa ja ystävät ovat tärkeitä.

Minna Levola (synt. 1969) on tamperelainen englannin kielen opettaja, joka on kotoisin Satakunnasta. Pääharrastuksena, ja nykyään hieman työnäkin, hänellä on kirjoittaminen, erityisesti lapsille ja nuorille. Kirjoittaessaan hän tykkään tuoda asioita esille pienen huumorin kautta. Kirjoittamista Levola on opiskellut Viita-Akatemiassa. Muita harrastuksia ovat pitkät kävelylenkit, kahvin juominen ja vanhojen brittidekkarien seuraaminen.

Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä, Tammi (kuvitus Mari Ahokoivu)
Neljäsluokkalainen Anni on kekseliäs, energinen ja hauska – siis kotona. Valitettavasti koulu-Anni on paljon ankeampi tapaus. Kun löytää itsensä koulunpihalta ilman kaveria, ei voi tehdä kuin yhden asian: ryhtyä kaverinkesyttäjäksi. Saisikohan samaan syssyyn kesytettyä yhden vastahakoisen lemmikkipossun?
Kaisa Paastolla oli kaksi tavoitetta kirjoittaessaan Anni kaverinkesyttäjää: kirjan piti olla tosi hauska ja vetävä – juuri sellainen kirja, joista hän itse innostui lapsena. Henkilöiden pitää elää ja hengittää ja puhua paljon jo ensimmäisillä sivuilla. Ja toiseksi hän halusi tehdä kirjan, joka voisi toimia vertaistukena ystävää etsiville ujoille lapsille. Kirjan kimmokkeena toimi ajatus, joka vaivasi Paastoa läpi kouluvuosien: miksi sama ihminen käyttäytyy niin eri lailla kotona ja julkisessa ympäristössä eli koulussa? Joskus kotona hauska ja räiskyvä tyttö oli koulunpihalla seisova ujo tyttö, kuin kaksi ihan eri henkilöä.

Kaisa Paasto (s. 1979) on vuoden 2020 esikoiskirjailija, joka päivätyössään toimii content specialistina. Muuna aikana hän kirjoittaa, lukee, tanssii, kokkaa ja pelaa lautapelejä. Espoossa keltaisessa rintamamiestalossa asuu kirjailijan lisäksi mies, kaksi lasta ja kaksi kania. Anni kaverinkesyttäjän jatko-osa Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla ilmestyy syksyllä 2021.

Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, RanRan-kustannus
Leopoldalla on mukavat vanhemmat ja viihtyisä koti. Hän käy koulua ja huolehtii Jaguaari-kissastaan. Kaikki muuttuu, kun Dynastiassa tehdään vallankaappaus. Täältä minä karkaan on dystopiaromaani lapsille. Päähenkilö Leopolda kokee sodan takia raskaita menetyksiä. Hänen kotimaassaan ottaa vallan kenraali, jonka rautainen ote ulottuu kaikkialle. Kirja on jännittävä ja hetkittäin surullinenkin, mutta muistuttaa että hyvyyttä voi löytyä yllättävistä paikoista. Kirjassa on monia ajankohtaisia piirteitä, vaikka se sijoittuu kuvitteelliseen paikkaan.

Sari Peltoniemi (s. 1963) on lempääläinen kirjailija ja taiteilijaprofessori. Hänen ensimmäinen kirjansa Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen (Tammi) julkaistiin vuonna 2000. Peltoniemi on kirjoittanut kirjoja kaiken ikäisille. Lisäksi hän on kirjoittanut laululyriikkaa yhtyeille Noitalinna huraa! ja Musta köksä.

Anja Portin: Radio Popov, S&S (kuvitus Miila Westin)
Radio Popov on realismin ja sadun keinoja yhdistelevä tarina, joka kertoo yksinäisyydestä, ystävyydestä ja siitä, miten tärkeä on tulla kuulluksi. Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin, kunnes hän eräänä yönä lähtee seuraamaan salaperäistä hiipparia, lehdenjakajaa, joka työntää postiluukusta lehden mukana muutakin: omenoita, villasukkia ja voileipiä. Alkaa unohtumaton seikkailu, joka muuttaa Alfredin ja samalla monen muunkin yksinäisen lapsen elämän. Kirja käsittelee kipeää aihetta, lasten laiminlyöntiä, lämpimän huumorin keinoin. Se sai alkunsa, kun kaksi toisistaan irrallista ideaa, kuva yksinäisestä pojasta eteisen lattialla ja radion varhaisen kehittäjän, keksijä Aleksadr Popovin tarina kohtasivat toisensa.

 Anja Portin (synt. 1971) on helsinkiläinen kirjailija, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Hän on kirjoittanut yhden aikuisten romaanin ja neljä lastenkirjaa. Lisäksi hän on kirjoittanut ja toimittanut esseekokoelmia ja tietokirjoja. Hänen lastenkirjoistaan on tehty myös näytelmäsovituksia. Koulutukseltaan Portin on filosofian ja oikeustieteen maisteri.

Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, WSOY (kuvitus Kati Vuorento)
Agnes on muuttanut äitinsä kanssa pieneen Harmalan kylään. Hän on joutunut jättämään taakseen vanhat ystävät ja koko entisen elämänsä, ja kaikki tuntuu vähän surulliselta ja tylsältä. Eräänä aamuna Agnes kuitenkin sattuu avaamaan Harmalan vanhan hautausmaan portin, ja outo tapahtumasarja nappaa hänet mukaansa. Ensin hän löytää hautakiven, jonka teksti saa ihokarvat nousemaan. Seuraavaksi hän alkaa nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Onko puutarhakin Harmalassa? Mihin lukkoon avain sopii? Ja miten ihmeessä kaikki liittyy Agnesiin?

Tuutikki Tolonen (s. 1975) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten sanataideopettaja, jonka kirjoja on käännetty yli 20 kielelle. Agnes ja unien avain on hänen 16. kirjansa, ja se sai alkunsa halusta kirjoittaa mysteerinen, vähän kummitusjuttumainen tarina, joka ei kuitenkaan olisi liian pelottava. Tolonen harrastaa lukemista, pianonsoittoa, kummitusjuttujen keräilyä, koiran ja perheen kanssa oleilua sekä kahden hyvin ujon kanin kesyttämistä.