Marjut Brunilan kirja Immu ja Torninvartijat on Lasten LukuVarkaus 2019 voittaja

LukuVarkaus -palkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle Varkauden kaupunginkirjaston auditoriossa keskiviikkona 12.6. kello 10.00.
Paikalla julkistamistilaisuudessa olivat Marjut Brunilan lisäksi voittajakirjan valinnut lapsiraati sekä palkinnon perustajien – Stora Enso Oyj Varkauden tehtaat ja Varkauden kaupunki – edustajat.

11-vuotias Ilmari löytää koulun kevätretkellä Littoistenjärven rannasta salaperäisen pullopostin. Mennessään yöllä Littoisten Verkatehtaalle hän tapaa salaseuraan kuuluvat Lukaksen, Lotan ja Nikon sekä koiran, joka ei hauku eikä murise. Kun yksinäinen Ilmari todistaa rohkeutensa, hän pääsee Klaanin jäseneksi. Näin Ilmarista tulee Immu. Polkupyörävarkaita jäljittäessään koko salaseura joutuu kiperiin tilanteisiin. Jännittävien tapahtumien lomassa se kuvaa koskettavasti aikuisten elämää lapsen silmin. Immun tarina kertoo yksinäisyydestä, rohkeudesta ja erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä ja sen merkityksestä.

Marjut Brunila (s. 1963) on turkulainen kasvatustieteiden maisteri ja lasten- ja nuortenkirjailija. Immu ja Torninvartijat on Brunilan esikoisteos, joka sijoittuu hänen asuinympäristöönsä Littoisten Verkatehtaalle. Brunila on kirjoittanut aina. Haaveet kirjailijanurasta syntyivät jo 1970-luvun alkumetreillä, kun hän sai lukea Puolalan kansakoulussa kirjoittamani tarinan koko luokalle toisena kouluvuotena. Opettajantyöstä hän jäi pois vuonna 2013 keskittyäkseen kirjoittamiseen. Ensimmäinen onnistuminen oli pääsy Reviiri-antologiaan vuonna 2015 lasten- ja nuortentarinallani Ruusunen. Tämä toi hänelle oivalluksen, että kitjoittamisen luontainen kohderyhmä olivatkin juuri lapset ja nuoret, joista hänellä on vuosikymmenten kokemus.

Lisätietoja: Heli Sutinen, p. 040 575 0536, heli.sutinen(a)navitas.fi.

LukuVarkaus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2001

Valtakunnallisen kirjallisuuspalkinnon aikuisista koostuva esiraati kävi läpi vuonna 2018 julkaistun suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden. Aineistosta valittiin kuusi kirjaa finaaliin. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki, ja se jaetaan nyt 19. kerran. Julkistamistilaisuudessa kuullaan palkinnon perustajien puheenvuorot. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Vuoden 2019 finaalikirjat:
Bagge, Tapani, kuvitus Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus (Karisto)
Brunila, Marjut: Immu ja Torninvartijat (Myllylahti)
Heikkilä, Mervi: Revonpuro (Karisto)
Keski-Mäenpää Alina ja Kati: Varastettu vaivaisakka (Suomen Lähetysseura)
Kujanpää, Mari: 102 askelta mummilaan (Otava)
Noronen, Paula, kuvitus Terese Bast: Supermarsu ja roskaavat ryökäleet (Tammi)