Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto Sari Peltoniemen Ihmetytölle

Lapsiraati valitsi Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon voittajaksi Sari Peltoniemen teoksen Ihmetyttö. Kuudesta alakouluikäisestä koostuva raati perusteli valintaansa kirjan huumorilla, yllätyksellisyydellä ja henkilöhahmojen hauskuudella. Kirjan mainittiin olevan myös sopivan outo ja juonen kiinnostava. Sari Peltoniemelle LukuVarkaus –finaaliehdokkuus oli jo kolmas.


-Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on kirjailijalle aivan erityinen ylpeyden aihe, koska siitä päättävät lapsilukijat. On ollut hauska huomata, että lapset eivät tässäkään toimi niin kuin me aikuiset ehkä odotamme, vaan oman itsenäisen makunsa ja tahtonsa mukaan. Olen iloinen omasta puolestani ja vielä iloisempi tästä hienosta palkinnosta, joka on kirjallisuuspalkintojen joukossa ihan ainutlaatuinen, kertoo Sari Peltoniemi.


Kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsevassa lapsiraadissa oli tänä vuonna varkautelaisia Luttilan ja Repokankaan koulun oppilaita. Luttilan koulusta mukana olivat neljäs- ja viidesluokkalaiset Jonna Heikkinen ja Josefiina Rautiainen. Repokankaan koulun oppilaista neljänneltä luokalta raatiin osallistuivat Aura Pyykkö ja Vilhelmiina Thil. Viidesluokkalainen Hilla Hoffren ja kuudesluokkalainen Akseli Simonen käyvät myös Repokankaan koulua.


Finaalissa oli tänä vuonna kuusi laadukasta vuonna 2022 julkaistua lastenkirjaa. Finaalikirjojen aiheet vaihtelivat voittajakirjan supersankariperheestä sairaalatarinaan ja yön hirviöistä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjojen teemoina käsiteltiin ystävyyttä, rohkeutta, omien vahvuuksien ja oman tien löytämistä. Erityisesti ystävyyden teema tuli esille useammassakin kirjassa.


Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuosittain suomenkieliselle lastenromaanille vuodesta 2001 alkaen. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enson Varkauden tehtaat ja sen arvo on 3500 €. Palkinto julkistetaan perinteisesti Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla.

Lisätiedot:
Marketta Kosunen, tapahtumapäällikkö, Varkauden kaupunki
p. 041 731 3088, marketta.kosunen@varkaus.fi