Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto Anja Portinin Sumupuiden kirjalle

Valtakunnallisen Vekara-Varkaus -festivaaliviikon yhteydessä myönnettävän Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon sai tänä vuonna Anja Portinin teos Sumupuiden kirja (S&S). Palkitun lastenromaanin valitsi kuuden finaalikirjan joukosta varkautelaisista alakoululaisista koostuva seitsenhenkinen lapsiraati, johon kuuluvat Elias Brunou Helmiina Juvonen, Liina Mustonen, Valtteri Rissanen, Niilo Toroi, Alisa Sutinen ja Ella Viitanen.

Sumupuiden kirjan lisäksi finaalissa olivat Ilona Ahdin Stop Secret: Hikisukka Hirmunen (Tammi), Laura Lähteenmäen Laske salaa kymmeneen (WSOY), Liina Putkosen Monen mutkan tonttumatka (Tammi), Marketta Pyysalon Matka yli aikojen (Lasten keskus) ja Nadja Sumasen Outo lintu ystäväksi (Otava). Esiraati piti vuonna 2023 ilmestyneitä lastenromaaneita aiheiltaan monipuolisina ja tasoltaan laadukkaina.

Lapsiraati luonnehti Sumupuiden kirjaa jännittäväksi ja mukaansatempaavaksi sekä totesi sen teemojen, luonnonsuojelun ja ystävyyden, olevan tärkeitä asioita myös lasten elämässä. Lapsiraati ihasteli kirjan fantasiamaailmaa ja kertoi myös oppineensa uusia asioita luonnosta.

Anja Portinille Lasten LukuVarkaus -ehdokkuus oli jo toinen.

-Olen äärimmäisen iloinen tästä palkinnosta. Sen saaminen tuntuu erityisen hienolta, koska ratkaisun tekivät iältään juuri sen ikäiset lapset, joille kirja on ensisijaisesti suunnattu. Raatilaiset ovat tehneet ison työn lukiessaan koulutöidensä ohella kaikki kuusi kirjaa ja arvioituaan niitä sen jälkeen yhdessä. Tämä kilpailu on hyvä esimerkki siitä, miten lapset voidaan ottaa mukaan kirjallisuuden maailmaan, ei vain lukijoina vaan myös vaikuttajina, Anja Portin toteaa.

Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuosittain suomenkieliselle lastenromaanille vuodesta 2001 lähtien. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enson Varkauden tehtaat ja sen arvo on 3500 €.