Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto 2022

FINAALIKIRJAT JA LAPSIRAATI

Valtakunnallisen lastenkirjallisuuspalkinnon finaalikirjat ja palkinnosta päättävä lapsiraati julkistettiin to 3.3.2022 klo 13.00 Varkauden kirjastolla, Osmajoentie 1, Varkaus. Paikalla tilaisuudessa on myös finaalikirjat valinnut esiraati.

Varkautelaisella lapsiraadilla on edessään tärkeä tehtävä, he valitsevat parhaan vuonna 2021 julkaistun lastenromaanin. Palkinnon finaalikirjat on suunnattu 3-6 luokkalaisille lapsille, jota ikäluokkaa lapsiraati edustaa. Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan nyt 22. kerran.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Palkinto jaetaan vuosittain Suomessa ja suomenkielellä julkaistulle lastenromaanille. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2021 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki palkinnon kategoriaan Suomessa suomenkielellä vuonna 2021 ilmestyneet lastenromaanit, joita oli n. 50 kpl.

Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta:

Helena Immonen: Näkymätön Milanna, Kumma-kustannus (kuvitus Nora Surojegin)

Sara Kronholm, Sisko Latvus: Ihan vege ja parrakas Sulo, APIS (kuvitus Salli Parikka Wahlberg)

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat, RanRan-kustannus

Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi (kuvitus Tuisku Hiltunen)

Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola, Sopuli Kirjat

Maami Snellman: Merena ja lumottu peili, KVALITI

Voittajakirjan valitsee Varkauden alakouluja edustava lapsiraati:

Könönpellon koulu: Antti Gopkalo 4 B, Roosa Miettinen 5 B,  Niklas Kinnunen, 6 A

Lehtoniemen koulu: Aava Hämäläinen 3 lk, Enne Parkkonen 4 A, Pihla-Inkeri Maria Kokkonen 6 B

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat:
Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja Jouni Virtanen (äidinkielen opettaja Waltterin koulu).

LukuVarkaus palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 15.6.2022 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Lisätietoja: p. 040 575 0536, heli.sutinen(a)varkaus.fi

Katsaus vuonna 2021 julkaistuihin lastenromaaneihin
Vuoden 2021 lasten kirjasadon aihepiiri oli kirjava. Mukana oli perinteisiä seikkailu- ja salapoliisikirjoja, eläinkertomuksia, satuja, lasten fantasiaa, urheilukertomuksia ja lasten tavalliseen arkeen, kouluun, perheeseen sekä ystävyyteen liittyviä tarinoita. Kustantajien joukossa oli mukana useita pienempiä ja uusia toimijoita perinteisten suurten kustantamojen ohella.

Kirjoista löytyi kiinnostavia teemoja kuten fantasiamaailmaan siirtymistä peilin tai oven kautta, aikamatkailua, vaihdokastarinoita kaksine erilaisine maailmoineen sekä pelimaailmaan uppoutumista ja eristäytymistä muista lapsista. Myös nykymaailmassa paljon puhuttava poissaolevan vanhemman teema oli joissakin kirjoissa esillä. Kertomuksissa oli kuitenkin mukana myös turvallisia aikuisia tai reippaita kavereita auttamassa vaikeuksissa tai puolustamassa kiusauksen kohteeksi joutunutta lasta. Muutamassa kirjassa oli esillä myös lapsen maailman tilasta ja ilmastonmuutoksesta huolestuminen sekä vegaaniruokavalio, toisissa taas tubettaminen ja talenttikisoihin osallistuminen. Myös huumorilla ja hauskoilla sattumuksilla oli osansa monissa kirjoissa.


Lasten LukuVarkaus 2022 finaalikirjat ja kirjailijat

Helena Immonen: Näkymätön Milanna, Kumma-kustannus

Näkymätön Milanna kertoo tytöstä, joka on muuten aivan tavallinen, mutta sattuu olemaan näkymätön. Milanna luulee olevansa ainoa laatuaan, kunnes saa tietää, että on olemassa kokonainen kaupunki täynnä näkymättömiä ihmisiä! Kun Milanna pääsee vierailemaan tähän mystiseen paikkaan, alkaa seikkailu, joka mullistaa yhden jos toisenkin elämän.
Näkymätön Milanna on kiehtova kertomus näkymättömästä tytöstä, joka ajautuu keskelle ennalta arvaamatonta seikkailua. Vauhdikkaan tarinan ohella kirja herättää pohtimaan oman paikan löytämistä ja sitä, onko ulkokuori vai jokaisen sisin lopulta tärkeintä.

Helena Immonen (s.1986) on espoolainen kirjailija, joka rakastaa hyviä tarinoita. Hän kirjoittaa trillereitä aikuisille ja fantasiaseikkailuja lapsille. Näkymätön Milanna sai alkunsa keskellä yötä Barcelonassa, ja tarinan Näkymättömien kaupungin arkkitehtuuri ammentaa Sagrada Familia -kirkosta. Vapaa-ajallaan Immonen liikkuu luonnossa, lukee ja opettelee puutarhanhoitoa.


Sara Kronholm, Sisko Latvus: Ihan vege ja parrakas Sulo, APIS

Yksitoistavuotias Pinja saa toivomansa koiranpennun – ja siitä alkavat yllätykset. Hän alkaa nähdä elämästä rajujakin puolia: pitääkö eläimiä tosiaan syödä? Entä miten suhtautua kiusaaviin kavereihin? Ylläreitä tekee myös parrakas Sulo. Kaikki ei suju toiveiden mukaan, mutta onneksi katkenneenkin ystävyyden voi aina rakentaa uudelleen.

Sisko Latvus (s.1945) on julkaissut aiemmin 15 lasten- ja nuortenkirjaa. Esikoisteos Saviminä ilmestyi jo vuonna 1965. Nuortenromaani Kaukana omalta maalta oli v. 2011 Finlandia Junior -ehdokas ja Kaksi sateenkaarta v. 2015 Topelius-palkintoehdokas. Yhteiskunnalliset aiheet ja realistinen kerronta ovat hänelle tunnusomaisia. Vapaa-aikoinaan hän nauttii chansonien kuuntelusta ja mökkeilystä.
Lapsenlapset ovat tuoneet nuorten maailman uudelleen Sisko Latvuksen lähelle, ja uusimman kirjansa Ihan vege ja parrakas Sulo hän onkin kirjoittanut yhdessä tyttärentyttärensä Sara Kronholmin (s. 2006) kanssa. Kirjan tapahtumat liittyvät Saran omiin kokemuksiin. Hän oli kirjoitustyön alkaessa vasta 12-vuotias ja keskellä suuria muutoksia. Nyt hän on 16-vuotias ysiluokkalainen, ja mieluisinta koulussa hänelle on kirjoittaminen. Lisäksi hän harrastaa cheerleadingiä ja kilpailee jo SM-tasolla.

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat, RanRan-kustannus

Maahiaisäiti vaihtaa salaa vauvansa ihmislapseen. Pian maahiaislapsi pistää ihmisperheen elämän sekaisin hurjilla tempauksillaan. Kiltti ja hellä ihmislapsi taas hämmentää maahiaisperhettä. Lapset kohtaavat, kun esikoulu alkaa. Heidän on aika selvittää, keitä he oikein ovat, mutta vastauksia on vaikea löytää. Vaihdokkaat on villi lastenromaani, joka siirtää vanhat vaihdokassadut nykyaikaan.

Taiteilijaprofessori Sari Peltoniemi (s.1963) asuu Lempäälässä. Hänen kirjailijanuransa alkoi vuonna 2000 teoksella Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen.  Peltoniemelle on myönnetty lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja -ehdokkuuksia, joista tuorein on Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto (2021). Peltoniemi kuuluu VaLas-kollektiiviin (Vapaat lasten- ja nuortenkirjailijat), jonka suojissa myös Vaihdokkaat-lastenromaani on julkaistu.

Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi

Maailman hauskin on vitsikirjan ja romaanin yhdistelmä. Vilho on 11-vuotias tubettaja, joka tekee huumorivideoita. Erehdyksen vuoksi hänet valitaan esiintymään television suosittuun sketsikilpailuun miljoonan katsojan edessä, mutta siellä kaikki ei olekaan pelkkää naureskelua. Kirja sisältää paljon vitsejä!

Mike Pohjola (s. 1978) on perheenisä ja pelaaja, joka on kirjoittanut muun muassa sketsejä Putoukseen ja vitsejä Fingerporiin. Hän on tehnyt myös romaaneja, näytelmiä ja pelikäsikirjoituksia. Miken edellinen nuortenromaani Kadonneet kyyneleet voitti LukuVarkauden, joten hän ei haluaisi katkaista voittoputkeaan.

Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola, Sopuli Kirjat

Viidesluokkalainen Juho pelaa kaiket illat huoneessaan. Hän karttaa laktoosia, kotiruokaa sekä kiusaaja-Perttua. Eräänä päivänä Juhon elämä muuttuu. Kotiin muuttaa rasittava ikätoveri, Hilma-serkku, joka lukee ajatuksia, kyselee hankalia ja pakottaa Juhon jopa urheilukisoihin. Hilman lisäksi Juhoa seuraavat oudot tyypit Sihinen ja Suhonen. Juho on varma, että he ovat luihuja rikollisia, mutta serkku nauraa hänen epäilyilleen.
Juho ahmii maitopullaa välttyäkseen kuulantyönnöstä, mutta joutuukin ojasta allikkoon – pitkän matkan juoksukisaan. Kaiken huipuksi kotona käy varkaita. Olivatko asialla Sihinen ja Suhonen? Juho saa rosvojahtiin avukseen Hilman, koulun urheilutähden Ellin sekä – Pertun.
Juho Jupiter Juusola on vauhdikas ja humoristinen lastenromaani, joka puolustaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Se kannustaa anteeksiantoon ja muistuttaa, ettei kannata syödä tavalliseen maitoon tehtyä pullaa, jos on yliherkkä laktoosille.

Katariina Romppainen (s. 1964) on Lempäälässä asuva palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut toistakymmentä romaania lapsille, nuorille ja aikuisille. Niistä Sääskentapporock (Otava) oli ehdolla LukuVarkaus -palkinnolle 2007. Romppainen kuuluu Vapaiden Lasten- ja nuortenkirjailijoiden VaLas-kollektiiviin. Juho Jupiter Juusola kantaa VaLas-laatuleimaa.

Maami Snellman: Merena ja lumottu peili, KVALITI

”On aika,
peilin taika.
Hetki pimeyden,
on voima lumouksen.”

Merena käy peruskoulun viidettä luokkaa. Hän viihtyy itsekseen, koska muut oppilaat ovat niin erilaisia ja Merenasta tuntuu, ettei hän kuulu joukkoon. Hänellä on kuitenkin ihastuttava isomummi Fina, jonka kanssa hän lukee kirjoja ja kertoo tarinoita. Kun Merenan kesäloma alkaa, Fina kuolee. Ennen kuolemaansa Fina mainitsee Merenalle kreivitär Mulleswärdistä ja Hovilan kylästä, mutta hän ei ehdi sanoa aivan kaikkea. Kun äiti sitten tuo Merenalle Finan piirongin laatikosta ovaalinmuotoisen peilin, alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista − eikä aikaakaan, kun Merena löytää itsensä keskeltä seikkailua. Pian hän oivaltaa matkanneensa vuoteen 1941 ja tutkivansa kreivitär Fredrika Mulleswärdin kartanoa, jossa tuntuu olevan jotakin salaperäistä. Kuka kreivitär Mulleswärd oikein on? Ja mitä varten kartano on hylätty? Entä miten Merena pääsee takaisin kotiin?

Maami Snellman (s. 1970) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja, joka on omien kirjojen lisäksi kirjoittanut erilaisia sanataideoppaita lapsille ja nuorille. Merena ja lumottu peili syntyi halusta kirjoittaa maaginen seikkailu, jossa olisi jotakin historiallista näkökulmaa, menneen ja nykyhetken välisiä eroja sekä tietenkin jännitystä. Snellman harrastaa lukemista, metsäkävelyjä koiran kanssa, Islanninhevosilla ratsastamista sekä erilasten tarinoiden keräilyä. Toisiaan hänet voi myös löytää esiintymässä lastenteatterissa.