Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon voittaja on Maami Snellman teoksellaan Merena ja lumottu peili, KVALITI

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle keskiviikkona 15.6.2022 kello 13.00 Varkauden kirjaston auditoriossa, Osmajoentie 1, 78200 Varkaus.
Paikalla tilaisuudessa olivat Maami Snellmanin lisäksi voittajakirjan valinnut lapsiraati sekä palkinnon perustajien edustajat: Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen johtava kulttuurituottaja Terhi Siippainen ja Stora Enso Oyj:n teknologia- ja investointipäällikkö Ari Ranimäki.


”On aika,
peilin taika.
Hetki pimeyden,
on voima lumouksen.”


Merena käy peruskoulun viidettä luokkaa. Hän viihtyy itsekseen, koska muut oppilaat ovat niin erilaisia ja Merenasta tuntuu, ettei hän kuulu joukkoon. Hänellä on kuitenkin ihastuttava isomummi Fina, jonka kanssa hän lukee kirjoja ja kertoo tarinoita. Kun Merenan kesäloma alkaa, Fina kuolee. Ennen kuolemaansa Fina mainitsee Merenalle kreivitär Mulleswärdistä ja Hovilan kylästä, mutta hän ei ehdi sanoa aivan kaikkea. Kun äiti sitten tuo Merenalle Finan piirongin laatikosta ovaalinmuotoisen peilin, alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista − eikä aikaakaan, kun Merena löytää itsensä keskeltä seikkailua. Pian hän oivaltaa matkanneensa vuoteen 1941 ja tutkivansa kreivitär Fredrika Mulleswärdin kartanoa, jossa tuntuu olevan jotakin salaperäistä. Kuka kreivitär Mulleswärd oikein on? Ja mitä varten kartano on hylätty? Entä miten Merena pääsee takaisin kotiin?


Maami Snellman (s. 1970) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja, joka on omien kirjojen lisäksi kirjoittanut erilaisia sanataideoppaita lapsille ja nuorille. Merena ja lumottu peili syntyi halusta kirjoittaa maaginen seikkailu, jossa olisi jotakin historiallista näkökulmaa, menneen ja nykyhetken välisiä eroja sekä tietenkin jännitystä. Snellman harrastaa lukemista, metsäkävelyjä koiran kanssa, Islanninhevosilla ratsastamista sekä erilasten tarinoiden keräilyä. Toisiaan hänet voi myös löytää esiintymässä lastenteatterissa.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2021 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki Suomessa suomenkielellä vuonna 2021 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkinnon kategoriaan, niitä oli noin 60 kpl. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että tälläkin kertaa todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista. Aineistosta valittiin kuusi kirjaa finaaliin. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki, ja se jaetaan nyt 22. kerran. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon finalistit:
Helena Immonen: Näkymätön Milanna, Kumma-kustannus (kuvitus Nora Surojegin)
Sara Kronholm, Sisko Latvus: Ihan vege ja parrakas Sulo, APIS (kuvitus Salli Parikka Wahlberg)

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat, RanRan-kustannus
Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi (kuvitus Tuisku Hiltunen)
Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola, Sopuli Kirjat
Maami Snellman: Merena ja lumottu peili, KVALITI

Voittajakirjan valitsi Varkauden alakouluja edustanut lapsiraati:
Könönpellon koulu: Antti Gopkalo 4 B, Roosa Miettinen 5 B, Niklas Kinnunen, 6 A
Lehtoniemen koulu: Aava Hämäläinen 3 lk, Enne Parkkonen 4 A, Pihla-Inkeri Maria Kokkonen 6 B

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat:
Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja Jouni Virtanen (äidinkielen opettaja Waltterin koulu)