Alakoululaisista koostuva lapsiraati valitsee Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon saajan finaalikirjojen joukosta
Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 23. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat. Varkautelaisista alakoululaisista koostuvalla lapsiraadilla on tärkeä tehtävä valita kuuden finaalikirjan joukosta 3500 euron palkinnon voittaja. Voittajakirja julkistetaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla pidettävässä tilaisuudessa.
Kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsevassa lapsiraadissa on tänä vuonna Luttilan ja Repokankaan koulun oppilaita. Luttilan koulusta mukana ovat neljäs- ja viidesluokkalaiset Jonna Heikkinen ja Josefiina Rautiainen. Repokankaan koulun oppilaista neljänneltä luokalta ovat mukana Aura Pyykkö ja Vilhelmiina Thil. Myös viidesluokkalainen Hilla Hoffren ja kuudesluokkalainen Akseli Simonen käyvät Repokankaan koulua.
Finaalikirjat valinnut esiraati totesi lastenkirjallisuuden tason olevan edelleen erittäin korkea. Esiraatia ilahdutti myös kustantamoiden into julkaista lastenkirjoja. Viime vuonna julkaistiin yli sata suomenkielistä lastenkirjaa, joista esiraadin luettaviksi valikoitui liki kahdeksankymmentä kirjallisuuspalkinnon kategoriaan sopivaa teosta. Luetut lastenromaanit edustivat monipuolisesti lastenkirjallisuuden eri tyylilajeja ja luettavaa löytyi monen tasoisille lukijoille. Esiraatiin kuuluvat Maija-Helena Soininen Stora Enso Oyj:n edustajana, Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolta, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jouni Virtanen sekä Vekara-Varkauden edustajat Heli Sutinen ja Marketta Kosunen.
Finaaliin valittiin kuusi laadukasta vuonna 2022 julkaistua lastenkirjaa. Finaalikirjoiksi nousivat Mikko Kalajoen Almus: Tännetuloa terve, Siri Kolun Hereiset, Tomi Kontion Isäni on hipsteri, Sari Peltoniemen Ihmetyttö, L.K. Valmun Osaston tähti ja Harri Veistisen Revontuliefekti ja oranssit tiput. Finaalikirjojen aiheet vaihtelevat supersankariperheestä sairaalatarinaan ja yön hirviöistä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjojen teemoina käsitellään ystävyyttä, rohkeutta, omien vahvuuksien ja oman tien löytämistä. Erityisesti ystävyyden teemaa käsitellään kirjoissa eri näkökulmista.
Lapsiraadin jäsenet vuonna 2023
Luttilan koulu: Jonna Heikkinen 4. lk, Josefiina Rautiainen 5. lk
Repokankaan koulu: Hilla Hoffren 5. lk, Aura Pyykkö 4. lk, Akseli Simonen 6. lk, Vilhelmiina Thil 4. lk
Finaalikirjat vuonna 2023
Mikko Kalajoki – Almus: Tännetuloa terve, kustantaja Wsoy (kuvitus Jani Ikonen)
Siri Kolu – Hereiset, kustantaja Otava (kuvitus Johanna Lumme)
Tomi Kontio – Isäni on hipsteri, kustantaja Teos (kuvitus Elina Warsta)
Sari Peltoniemi – Ihmetyttö, kustantaja Tammi (kuvitus Aiju Salminen)
L.K Valmu – Osaston tähti, kustantaja Karisto
Harri Veistinen – Revontuliefekti ja oranssit tiput, kustantaja S&S (kuvitus Teemu Juhani)
Mikko Kalajoki – Almus: Tännetuloa terve
Almus on yllättäen herra Mattssonin ovelle ilmestyvä pienikokoinen hahmo, joka kertoo olevansa vaihto-oppilas Alamailta. Almuksen elämänasenne on iloinen ja positiivinen, mikä vaikuttaa myös keskivertoelämää elävään herra Mattssoniin. Peikkotutkija Edina von Kittelsen kiinnostuu muukalaisen taustasta ja tuo mutkia Almuksen matkaan. Selviääkö Almus peikkotutkijan verkoista?
Kirjassa kerrotaan vangitsevasti Almuksen vaihto-oppilasmatkasta hauskaa kieltä käyttäen ja humoristisesti. Almus on hahmona mielenkiintoinen seurattava ja von Kittelsenin katalat aikeet tuovat kirjaan myös jännitystä.
Mikko Kalajoki (s. 1972) on Raisiossa asuva humoristisista rikosromaaneistaan tutuksi tullut kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu myös novelleja, sarjakuvia sekä pakinoita ja kolumneja. Almus: Tännetuloa terve on Mikko Kalajoen ensimmäinen lastenromaani.
Siri Kolu – Hereiset
Useimmat meistä varmasti muistavat sen, kun on nukahtanut omaan sänkyynsä kuunnellen sitä, kun vanhemmat juttelevat ja katsovat televisiota. Unesta on välillä saattanut säpsähtää hereille, kun joku on liikkunut pihamaalla. Sitten onkin tajunnut, että kyseessä ei ole mörkö, vaan joku television ääni ja on tyytyväisenä jatkanut uniaan. Tällaisia ovat myös 11-vuotiaan Leon illat, kunnes eräänä iltana hänelle selviää, että vanhempien television katselusta tulevat äänet tulevatkin nauhalta ja että ulkona liikkuvat möröt ovat hyvin todellisia.
Kirja pitää otteessaan loppuun saakka ja jatko-osan haluaa lukea heti perään. Kolu osaa pitää jännitystä yllä ja jättää kutkuttavasti kirjan lopussa kysymyksiä leijumaan. Kirja ei jätä ketään kylmäksi, vaan tuo tunteen siitä, että lukija leijuu katsomassa tapahtumia taistelukentän yllä.
Siri Kolu (s. 1972) on vantaalainen kirjailija ja teatteriopettaja. Hänen esikoisromaaninsa Metsänpimeä julkaistiin vuonna 2008 ja suosittu Me Rosvolat-lastenkirjasarja on löytänyt tiensä myös valkokankaalle. Lastenkirjojen lisäksi Kolu on kirjoittanut romaaneja nuorille aikuisille.
Tomi Kontio – Isäni on hipsteri
Nuutti ja hänen isänsä asuvat skandinaavisesti sisustetussa kodissaan Kalliossa. Nuutin koulukaveri Selma kertoo äitinsä kutsuneen Nuutin isää hipsteriksi. Mutta mikä on hipsteri? Nuutti ja Selma ryhtyvät selvittämään asiaa. Johtolankoina heillä on tieto, että hipsterit ovat pitkäpartaisia, käyttävät kustoopipoa ja ajavat oudoilla pyörillä. Hipstereiden olemuksen selvittäminen vaatii tarkempia tutkimuksia,
Kontio kirjoittaa isän ja pojan elämästä ja heidän menetyksistään kauniilla kielellä. Kirja vetoaa tunteisiin ja siinä käsitellään sekä iloa että surua. Nuutin ja Selman välinen ystävyys pulppuaa huumoria ja hipsterinetsintäretki on luvattomuudestaan huolimatta hauska. Kirja on sopiva monen tasoisille lukijoille.
Tomi Kontio (s. 1966) on helsinkiläinen kirjailija ja runoilija. Hänen laaja tuotantonsa koostuu romaaneista, runokokoelmista, novelleista ja kuvakirjoista. Kontio on palkittu Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnolla vuosina 2001 ja 2012.
Sari Peltoniemi – Ihmetyttö
Aili on Haaksiniemen supersankariperheen jäsen. Häneltä superkyky puuttuu, vaikka jopa Melina-vauva on löytänyt oman supervoimansa, kaiken maailman kielten puhumisen. Aili asuu Tursan kaupungissa, joka on tulevaisuuden kaupunki Länsi-Suomessa. Lomamatkalla äiti, jonka supervoima on kutistuminen, katoaa ja joutuu kidnappausyrityksen kohteeksi. Haaksiniemen perheen naapurin keittiö sytytetään tuleen ja muutakin epäilyttävää tapahtuu. Edessä on seikkailu, jonka aikana outojen tapahtumien takana piilevä totuus selvitetään.
Ihmetyttö on hauska, humoristinen kirja. Siinä on mukana ympäristöasioita ja eräänlaista futurismia. Vaikka päähenkilöllä ei ole superkykyä, myöhemmin paljastuu, että kykyjä on myös sellaisia, joita kaikki eivät välttämättä tunnista. Lukukokemus on mukava ja erikoinen.
Sari Peltoniemi (s. 1963) on Lempäälässä asuva kirjailija ja äidinkielenopettaja, joka kirjoittaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Peltoniemen sarjaksi myöhemmin laajentunut esikoisteos Löytöretkeilijä Kukka Kaalinen ilmestyi vuonna 2000. Peltoniemen teokset Täältä minä karkaan ja Vaihdokkaat ovat aikaisemmin olleet Lasten LukuVarkaus –ehdokkaana.
L.K. Valmu – Osaston tähti
Tarkan realistisesti Uuteen lastensairaalaan sijoittuva Osaston tähti kertoo neljästä hyvin erilaisesta nuoresta, jotka joutumatta sairaalaan eivät olisi ehkä koskaan kohdanneet. Keskiössä on 11-vuotias Lilja, joka joutuu vaikeaan leikkaukseen ja jonka elämä tuntuu sairaalassa pysähtyvän. Tuona aikana hän kuitenkin löytää sekä syvän ystävyyden että uuden oman tavan ajatella. Kun Lilja lopulta pääsee kotiin, hän on muuttunut.
Sairaalaympäristössä, johon tämä kirja sijoittuu, kohdataan monenlaisia tunteita. Sairauksien aiheuttama huoli ja suru jaetaan toisten kanssa ja silloin ystävyyssuhteetkin tuntuvat merkityksellisemmiltä. Lilja-tyttö herää uusien ystäviensä myötä miettimään oman elämänsä suuntaa, ja haastaa vanhempiensa häneen kohdistamat odotukset.
Kirja saa miettimään, miten yksikin merkityksellinen kohtaaminen voi muuttaa elämän suuntaa. Vaatii rohkeutta tehdä omia valintoja ja elää oman näköistä elämää. Hyvien ystävien tuella se on helpompaa.
L.K. Valmu (s. 1966) on helsinkiläinen, Lapissakin asuva vapaa kirjoittaja, kirjailija ja kouluttaja, jonka tausta on biotieteen alalla. Valmu on tullut tunnetuksi erityisesti nuortenkirjailijana, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös lapsille suunnattuja biologisia kuvakirjoja ja tietokirjoja.
Harri Veistinen – Revontuliefekti ja oranssit tiput
Valentin elää suojattua elämää perheessä, jonka vanhemmat ovat ylivarovaisia. Hänet saatetaan kouluun joka aamu, eikä hän ole nähnyt yhtään Tähtien sota –elokuvaa. Melkein ainoa ohjelma, jota hän saa katsoa, on Pikku Kakkonen, vaikka Valentin on jo kymmenvuotias. Eräänä päivänä Valentinin elämässä tapahtuu jotain erikoista: lähilammen sorsat ovat muuttuneet oransseiksi, mutta juuri kukaan muu ei huomaa sorsissa mitään erikoista. Paitsi naapurin vanhemmat tytöt, Safa ja Kirsi. Selviääkö totuus yhdessä heidän kanssaan?
Revontuliefekti-sarjan aloittava kirja kuvaa tarkasti lasta, joka tuntee itsensä erilaiseksi ja yksinäiseksi. Kirjassa on runsaasti huumoria ja jännitystäkään ei ole unohdettu. Revontuliefekti ja oranssit sorsat on Valentinin kasvutarina, joka pureutuu myös ystävyyden teemaan. Veistisen teksti on hauskan oivaltavaa ja henkilöhahmoja kuvaillaan elävästi.
Harri Veistinen (s. 1975) on ylöjärveläinen käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen käsikirjoituksiaan on televisiossa nähty mm. sarjoissa Rakastuin mä luuseriin ja Mun ainoot 30 minsaa. Nuortenkirja Kotitekoisen poikabändin alkeet ja sen jatko-osan jälkeen Veistinen on aloittanut Revontuliefekti-lastenkirjasarjan, jonka ensimmäinen osa Revontuliefekti ja oranssit tiput on.