Keskustateko-kilpailun voitto Vekara-Varkaudelle

Alkukesästä Warkauden kaupunkikeskusta ry avasi yleisölle kilpailun, jossa etsittiin Varkauden keskustoissa positiivisesti vaikuttavia asioita. Näitä voivat olla ilmiö, innovaatio, tapahtuma, henkilö, arkkitehtuuri, valaistus ym. Ehdotuksen tuli liittyä vahvasti johonkin Varkauden keskustoista. Varkauden keskustateko-kilpailun 2021 voittajaksi tuomaristo valitsi Vekara-Varkauden.

”Aikuiset ja lapset viihtyvät: hymyä, naurua ja leikkiä. Mielestäni tapahtumaa voisi laajentaa koko kesälle, niin että kaikki pääsisivät nauttimaan tapahtumasta riippumatta kesälomien ajankohdasta”, totesi ehdottaja Kirsi Markkanen perusteluissaan.

Tuomaristo täydensi perusteluita ja lähettää Vekara-Varkauden valtakunnalliseen kilpailuun seuraavin saatesanoin;

  • ”Vekara-Varkaus on yhteisöllisyyden voimannäyte, joka värittää Varkauden kaupunkikuvaa kolme kertaa vuodessa: festivaaliviikko kesäkuussa, Syys-Vekara syyslomalla, Talvi-Vekara talvilomalla.
  • Tapahtuman tuottamiseen osallistuvat innokkaasti kymmenet alueen yritykset ja yhdistykset. Tapahtumaa odotetaan ja siinä ollaan mielihyvin mukana vuodesta toiseen.
  • Käyntimäärät ovat kesäisin n. 25.000–30.000 käyntiä, ja muilla viikoillakin tuhansia lapsia vanhempineen ja isovanhempineen. Tapahtuma yhdistää perheitä ja sukupolvia.
  • Tapahtuma lisää kaupunkilaisten hyvinvointia, tuo asiakasvirtaa yrityksiin, ja sillä on tutkitusti merkitystä myös matkailutulon muodostumiselle.
  • Vekara-Varkauden työpajat ja tapahtumat järjestetään kaduilla, aukioilla, puistoissa, rannoilla, pihoilla ja luontoalueilla, arvokkaissa vanhoissa kiinteistöissä sekä muissa sisäkohteissa. Koko kaupunkikeskusta on tapahtuma-alustana.
  • Lasten ja nuorten tuottamat taideteokset näkyvät katukuvassa sekä tapahtumaviikolla että sen jälkeen, viimeisimpänä katutaiteilijoiden liikkuvat partiot, ITE-liikennemerkit, lasten maalaamat maatuskat katuaidassa, katumaalaukset, seinäkyltit.
  • Samalla lapset ja nuoret tutustuvat kotikaupunkiinsa ja oppivat olemaan siitä ylpeitä.”