Hurraa, Vekara-Varkaus, ja kiitos kunniasta saada olla tämän vuoden Vekarakummi! 

Pitkään pöristelin autollani kerran kesässä Varkauden ohi matkalla kohti pohjoista. Viime vuonna asiaan tuli kuitenkin muutos, kun sain vastaanottaa Lasten LukuVarkaus-palkinnon 2021 kirjastani Agnes ja unien avain. Tulin palkintojenjakotilaisuuteen Varkauteen ja olin heti myyty. Tunnelma oli lämmin ja välitön, palkinnosta päättänyt lapsiraati perehtynyt ja asiantunteva. Kirjallisuuden ja tarinoiden ystävät kohtaamassa Suomen kauniissa kesässä – mitäpä muuta ihminen voi toivoa? Kun minua pyydettiin tämän vuoden Vekarakummiksi, en epäröinyt.  

Tänä vuonna Vekara-Varkauden teemana on AIKA. Se on sattumalta aihe, joka sopii minulle aivan erityisen hyvin ja on ehkä syy siihenkin, miksi minusta tuli kirjailija. Olen aina halunnut päästä kurkistamaan toisiin aikoihin. Miltä kaukaiset ajat tuoksuivat, maistuivat, kuulostivat? Tahtoisin saada selville, mitä juuri tässä paikassa tapahtui sata vuotta sitten, viisisataa vuotta sitten, kolme tuhatta vuotta sitten. Lapsesta asti olen toivonut, että joku keksisi aikamatkailun, ja sitä odotellessa löysin hyväksi korvikkeeksi ensin lukemisen, sitten kirjoittamisen. Nekin toimivat ajassa matkustamisen välineinä! Suorastaan erinomaisen hyvin. 

Kirjailijana kirjoitan kirjoja, mutta sanataideopettajana yritän kertoa, mikä kirjoittamisessa on minun mielestäni kaikkein parasta: leikki, tarkkailu, vapaus ja ilo. Omien ajatusten kuuleminen. Kirjoittaja matkustaa oman mielensä universumissa ja yllättyy maisemia katsellessaan monesti itsekin. Hän on yhtä aikaa läsnä ja silti jossain muualla. Minun mielestäni kukaan ei ole niin vapaa kuin tarinoiden kirjoittaja. 

Mutta palataanpa vielä aikateemaan. Tämä on minusta ihmeellinen ajatus: valtava, ikivanha maapallo pyörii avaruudessa ja sen pinta kuhisee elämää. Kaikki, mitä maailmassa koskaan on tapahtunut, on tapahtunut juuri tällä samalla pallolla. Yhden ihmisen aika maapallolla on kenties lyhyt, mutta yhteinen ketjumme on pitkä ja vahva. Vekara-Varkaudessa nähdään! 

Tuutikki Tolonen 

lastenkirjailija, Vekarakummi 2022