Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Koti, kotipiha, kotikulmat, kotiseutu ovat tärkeitä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto järjesti yhdessä Pohjois-Savon liiton kanssa syksyllä 2021 maakunnan koululaisille kuvataidekilpailun. Lapsia ja nuoria pyydettiin miettimään ja kuvaamaan, miten he kokevat kotiseutunsa, mikä kotikulmilla tuottaa hyvää mieltä, iloa ja hyvinvointia, mikä on merkityksellistä ja parasta heidän lähiympäristössään ja mihin he haluaisivat viedä kaverinsa.

Sarjoja oli neljä: esikoululaiset ja 1-2-luokat, 3-4-luokat, 5-6-luokat ja yläkoulut. Tekniikka oli vapaa alakoululaisille, yläkoululaisilta toivottiin valokuvia tai digitekniikalla tehtyjä kuvia. Kilpailuun tuli ennätysmäärä kuvia, yhteensä 894 kuvaa 44 alakoululta ja 79 valokuvaa seitsemältä yläkoululta. Koulujen kiinnostus kilpailua kohtaan ja saapuneiden töiden runsaus ilahduttivat suuresti järjestäjiä. Oli ilo huomata, että oppilaat ovat kiinnostuneita lähellä olevista asioista, arvostavat niitä ja tekevät tarkkoja havaintoja ympäristöstään, huumoriakaan unohtamatta. Töissä on nähtävissä oppilaiden kehityskaari iän karttuessa. Oppilaat ovat saaneet hyvät kuvataiteelliset perustiedot, josta voidaan antaa kiitos ammattitaitoisille ja kannustaville opettajille.

Saapuneiden töiden joukossa on hämmästyttävän hyviä, jopa erinomaisia toteutuksia. Ilolla huomasimme, että kännykkäkuvaus ei ole poistanut piirtämisen ja maalaamisen taitoa. Töistä huomaa, että kuvaamataidetta on myös harrastettu ja uskallettu toteuttaa tyylittelyä ja abstraktejakin näkemyksiä. Moninaisten tekniikoiden käyttö haastoi myös tuomareita valintoja tehdessä, töitä oli vaikea verrata toisiinsa. Luonto, eläimet ja koti nousivat vahvasti esille aihevalinnoissa, toki muutamia kuvia rakennetusta ympäristöstäkin löytyi kuvien joukosta.

Kustakin sarjasta palkittiin 10 tuomariston mielestä parasta työtä rahapalkinnoin. Näistä töistä muodostettu näyttely kiertää vuoden 2022 aikana museoissa, kirjastoissa ja muissa näyttelytiloissa eri puolilla Pohjois-Savoa. Kilpailuun lähetetyistä töistä tehdään myös verkkonäyttely, joka on katsottavissa liiton kotisivuilla.

Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton toiminnassa yhteistyö koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa on yksi tärkeimmistä painopistealueista. Liittoon kuuluu 39 pohjoisavolaista kotiseutuyhteisöä, joiden toimintaa liitto tukee vuosittain rahallisesti Olvi-säätiön myöntämän avustuksen turvin.

www.kotipihlaja.fi

www.pohjois-savo.fi

www.kotiseutuliitto.fi

Noudatamme voimassa olevia terveysturvallisuus suosituksia: muista turvavälit ja hyvä hygienia. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Järj. Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry ja Pohjois-Savon liitto