Vekara-Varkaus
Festivaaliviikko
Syys-
Vekara
Talvi-
Vekara
Ladataan Tapahtumat

Takaisin ohjelmistoon

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Rakenna oma planisfääri

Planisfääri on oiva apuväline tähtien ja tähtikuvioiden tunnistamiseen ja niiden opetteluun.

Osta Planisfäärin rakentamiseen tarvittavat osat Härkämäen observatorion yleisöillasta to 15.10. klo 18.00-21.00

Planisfäärin muodostavat tähtikarttakiekko ja sen päälle kiinnitetty kellonaikakiekko, joita voi pyörittää planisfäärin taivaannavan kohdalle kiinnitetyn niitin/ruuvin ympäri. Tähtikarttaan on merkittyä kirkkaimmat tähdet, tähdistöt sekä kirkkaimpia syvän taivaan kohteita, kuten galakseja ja tähtijoukkoja. Päällä olevassa kelloaikakiekossa on läpinäkyvä soikea ikkuna, jonka läpi näkyy se osa tähtikartasta, joka kuvaa valitulla hetkellä näkyvissä olevaa osaa tähtitaivaasta.

Planisfäärin ylemmän kiekon ulkoreunalla on 24 tunnin mitta-asteikko, ja tähtikarttakiekon uloimmalla kehällä sijaitsee kalenterikuukaudet sekä päivät. Kiertämällä kiekkoja siten, että kulloisenkin hetken päivämäärä ja kelloaika ovat samalla kohdalla, saadaan tähtikartta näkyviin siinä asennossa, jossa tähtitaivas on kyseisellä hetkellä. Kellonaikakiekkoon on merkitty ilmansuunnat.

 

Planisfääriä käytetään nostamalla se pään päälle niin, että sen ilmasuunnat ovat todellisten ilmasuuntien kanssa samat. Planisfäärin valkeassa ikkunassa näkyvät silloin tähdet ja tähtikuviot oikeilla kohdillaan, aivan kuten ne näkyvät taivalla todellisuudessakin.

Tähtitaivaan näkyminen on riippuvainen paikasta ja ajasta. Kassiopeian planisfääri soveltuu hyvin käytettäväksi eteläisessä ja keskisessä Suomessa.

Järj. Warkauden Kassiopeia Ry

dav

Ajankohta

Nouda materiaalit to 15.10. klo 18.00-21.00

Paikka

Ikäsuositus

Koululaiset, Koko perheelle

Liput

Materiaalimaksu 6 €