
- Tämä tapahtuma on mennyt.
Keittiökemiaa: Sokerisateenkaaret
Sokeria, vettä ja elintarvikeväriä sekoittelemalla voit tehdä kotikeittiössä sateenkaaren.
Tarvitset:
4 eriväristä elintarvikeväriä (esim. sininen, punainen, keltainen ja vihreä)
30 palaa palasokeria
vettä, myös kuumaa vettä
kapean korkean lasin tai purkin
4 astiaa (esim. pieniä pulloja) liuosta varten sekä lusikan
Laske alla olevan mukaiset määrät palasokerimäärät eri astioihin tai pulloihin eri väristen liuosten valmistamiseksi. Lisää jokaiseen vettä 0,5 dl. Käytä suurimpaan sokerimäärään kuumaa vettä, jotta saat kaiken sokerin liukenemaan. Sekoita hyvin.
Sokerin liuettua lisää pieni määrä elintarvikeväriä tipoittain, sekoita välillä. Voit punnita liuokset, jos haluat.
Laita painavinta eli eniten sokeria sisältävää liuosta lasiin alimmaksi ja keveintä eli ei yhtään sokeria sisältävä liuosta ylimmäksi. Lisää liuosta varovasti, lasissa olevaan lusikkaan kaataen, etteivät kerrokset ja värit sekoittuisi.
Aineen (tässä sokerin) määrä vaikuttaa liuoksen ominaisuuksiin: kerrokset pysyvät erillään erilaisten tiheyksien takia.
(ohje muokattu lähteestä: https://www.helsinki.fi/sites/default/files/atoms/files/sokerisateenkaari_opettaja.pdf )
Lisätietoja Mari Kokko, p. 040 7042679, Stora Enso Varkauden pakkauskartonkitehdas