Vekara-Varkaus
Festivaaliviikko
Syys-
Vekara
Talvi-
Vekara

Ladataan Tapahtumat

Takaisin ohjelmistoon

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Historian jalanjäljissä – metallinetsintää lapsille ja nuorille

Vekara-Varkauden metallinetsinnän työpajassa innostuttiin uuden harrastuksen pariin ja löydettiin aarteita.

Humisevan Harjun tilalla Harjurannalla pidettiin lauantaina 15. kesäkuuta työpaja ”Historian jalanjäljissä – metallinetsintää lapsille ja nuorille”. Iltapäivän aikana Suomen Metallinetsijät ry:n harrastajat johdattivat mielenkiintoisen harrastuksen pariin opastaen metallinetsimen käyttöä ja kertoen, mitä sillä voi löytää. Taukoa pidettiin Latokahvilassa herkutellen.

Työpajaan osallistui eri-ikäisiä lapsia ja nuoria yhdessä vanhempien tai isovanhempien kanssa. Suomen Metallinetsijät ry:n jäsenet tekivät tilan rantapellolta lupaavia löytöjä jo aamulla ennen tapahtuman alkua. Sama onni oli myötä myös iltapäivällä ja osa perheistä sai lähteä kotimatkalle yli 100-vuotiaan kolikon tai muun metalliesineen kanssa.

Päivän mielenkiintoisimpiin löytöihin lukeutuivat 1600-luvun kolikot sekä kaksi metallista käyttöesinettä. Kolikkolöytöihin lukeutuivat ruotsalaiset äyrit vuodelta 1666 ja 1700-luvulta, vuoden 1941 viiden markan kolikko, Paasikiven juhlaraha vuodelta 1966 ja markka vuodelta 1994. Löydöt on dokumentoitu ja niistä on lähetetty tieto Museovirastolle. Osa löydöistä on lähetetty Museovirastolle jatkotutkimuksia varten. Mahdollisten muinaislöytöjen osalta Harjurannan alue on mielenkiintoinen, sillä Pohjois-Savosta on kirjattu löytöjä vähän. Esimerkiksi Etelä-Savossa tunnettuja muinaislöytöjä on useampia.

Humisevan Harjun tilan, toiselta nimeltään Kutvolan tila, historia ulottuu satojen vuosien taakse. Tällä hetkellä tilan tunnettu historia ulottuu noin 1700-luvulle, jolloin tila on merkitty karttoihin. Kesäkuussa tehdyt löydöt antavat viitteitä siitä, että alueella on voinut olla asutusta myös aiemmin. Humisevan Harjun tila jatkaa yhteistyötä Suomen Metallinetsijät ry:n ja Museoviraston kanssa ja järjestää mahdollisuuksien mukaan ”Historian jalanjäljillä” -työpajoja myös tulevaisuudessa.

Lisätietoa:

www.humisevanharjuntila.com

facebook: Humisevan Harjun tila

 

Suomen Metallinetsijät ry johdatti Vekara-Varkaus -työpajassa mielenkiintoisen harrastuksen pariin. Kuva Riika Paukkonen

 

 

Paasikiven juhlaraha vuodelta 1966. Kuva Riika Paukkonen

 

Päivän aikana löydettiin useita metalliesineitä, joiden joukossa oli myös kolikoita sekä käyttöesineitä. Kuvassa alareunassa ruotsalaisia äyrejä vuodelta 1666. Kuva Riika Paukkonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat Riika Paukkonen

Tästä näet minkälainen työpaja oli tarjolla Vekara-Varkaus festivaaliviikolla:

Lähde mukaan jännittävälle matkalle Harjurannan kyläläisten historiaan. Miksi esi-isämme rakensivat asutuksensa vesistöjen äärelle? Kuinka kauan kylän alueella on viljelty maata ja miten työtavat ovat muuttuneet?

Suomen Metallinetsijät ry johdattaa työpajassa suositun metallinetsintä -harrastuksen pariin. Halukkaat pääsevät itse kokeilemaan, miten metallinetsin toimii ja mitä sillä on mahdollista löytää.

Latokahvilassa voi pitää taukoa ja nauttia kahvilan antimista (käteismaksu). Samalla rakennuksessa on mahdollisuus tutustua maatalouden historiaan ja sen esineisiin. Humisevan Harjun tilalla laiduntaa kesäisin lauma aberdeen angus -karjaa. Yleisöllä on mahdollisuus seurata niiden luontaista käyttäytymistä laitumella ja saada tietoa luonnonmukaisesta ruoan tuotannosta.

Latokahvilaan on esteetön pääsy. Työpaja sopii myös näkövammaisille.

Opasteet Könönpellon rampilta, Harjurannan tieltä.

Lisätiedot emäntä Riika Paukkonen, puh. 040 066 3813

Järj. Humisevan Harjun tila yhteistyössä Suomen Metallinetsijät ry

Katso tästä Humisevan Harjun tilan sijainti kartalla

 

 

Ajankohta

La 15.6. klo 13.00-16.00 nonstop

Paikka

Ikäsuositus

Koululaiset

Liput

Vapaa pääsy