Ajankohtaista

Vekara-Varkaus mukana Varkauden joulunavauksessa 26.11.2022

Varkauden Joulunavaus näkyy myös kirjastolla

Koko kaupungin yhteinen Joulunavaus järjestetään la 26.11. Pääohjelma on Taulumäen torilla klo 10.00-12.00 ja lisäksi tapahtumia on eripuolilla kaupunkia. Vekara-Varkaus on mukana järjestämässä ohjelmaa Varkauden kirjastolle. Joulumusiikki, joulukoristeiden valmistus ja jouluiset tarjottavat tuovat joulumielen jokaiselle.

Joulunavaus kirjastolla la 26.11. Klo 10.00-15.00 
OHJELMA: 

Taajamatärskyt  
Cafe Ankkuri, 1. krs klo 10.00-12.00  
Joulukorttipajalla askarrellaan joulukortteja Varkauden ikäihmisille jaettavaksi. Herkkusuille tarjolla  koko kaupungin joulukauden avajaisten kunniaksi pientä suuhunpantavaa.  

Tonttusuunnistus  
Lähtö lastenosastolta, 1. krs klo 10.00-15.00 
Omatoimisessa kirjastosuunnistuksessa etsitään kirjastolle piiloutuneita tonttuja.  

 
Joulukoristepaja  
Kokoussali, pohjakerros klo 10.00-13.00  
Työpajassa valmistetaan joulukoristeita nahkapaperista ja kartongista.  

 
Маленьке різдво “Pikkujoulu”  

Mediakeidas, 1. krs klo 11.00 alkaen, kesto n. 2 t  

Tule tutustumaan suomalaiseen jouluun! Keskustellaan suomalaisista jouluperinteistä ja herkuista. Tilaisuus on venäjänkielinen ja siihen on ennakkoilmoittautuminen: puh. +358413197105 

Запрошуємо заглянути у світ фінського Різдва!  Ми розповімо про фінські різдвяні традиції та частування.Подія російськомовна.  
Попередня реєстрація обов’язкова тел +358413197105 

Приглашаем заглянуть в мир финского Рождества! Мы расскажем о финских рождественских традициях и угощениях.Мероприятие проводится на русском языке.  
Необходима предварительная регистрация: тел +358413197105 

Jouluinen musiikkituokio 
Aikuistenosasto, 1. krs klo 12.00 ja 13.00 
Tonttuduo Tiukuset laulaa ja laulattaa joululauluja. Kesto 20 min/tuokio.

Kirjaston ohjelman järjestää Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Vekara-Varkaus ja Lastenkulttuurikeskus Verso yhteistyössä Warkautelaiset ry:n ja Varkauden kirjaston kanssa.

Joulunavaus tapahtumaa koordinoi Warkauden kaupunkikeskusta. Joulunavauksen ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: https://warkaudenkaupunkikeskusta.fi/event/varkauden-joulunavaus-2/

Odotettu valotaidetapahtuma tulee jälleen

Taianomainen valotaide muuttaa Koivikkopuiston lumoavaksi satumaaksi vuoden pimeimpänä aikana. Vuonna 2020 toteutettiin ensimmäinen Taikametsä ja se saavutti heti valtaisan suosion. Taikametsä 3.0 on kolmas versio valotaidepuistosta, joka on joka kerta uudenlainen. Puiston puut ja polut muuttuvat satumaiseksi miljööksi voimakkaiden, hitaasti väriään vaihtavien valojen ja lumoavan äänimaiseman myötä. 

Valoinstallaatio Taikametsä avautuu yleisölle hämärän laskeutuessa perjantaina 18.11. klo 16.00 ja on nähtävillä lauantaiaamuun 19.11. klo 9.00 saakka sekä lauantaina klo 16.00 alkaen sunnuntaiaamuun 20.11. klo 9.00 saakka. 

Taikametsän keskelle marraskuun pimeyttä toteuttaa kansainvälisesti tunnettu valotaiteilija Kari Kola, Valoparta Oy:stä. Taikametsäksi valaistava Koivikkopuisto sijaitsee Varkauden keskustassa, kirjaston ja Taulumäen torin vieressä.

Vekara-Varkaus haluaa tuoda valoteoksella piristystä ja hyvää mieltä kaikenikäisille, erityisesti lapsille ja perheille. 

Energiankulutuksen näkökulmasta valotaidepuisto vie sähköä muutaman saunankiukaan verran. Kotien sähkönkulutus laskee Taikametsässä vierailun ajaksi ja Koivikkopuiston ympäristön katuvalojen sammuttaminen valotaidepuiston ajaksi säästää myös sähköä. 

Tänä vuonna valotaiteesta pääsee nauttimaan lauantaina lämpimän juoman ja pikku purtavan kera, kun Keski-Savon Yrittäjänaisten Taikametsän kioski palvelee Taulumäen torilla la 19.11. klo 16.00–20.00. (Myynnissä lämmintä mehua, kahvia ja glögiä, pikkusuolaisia piirakoita sekä tuoreita korvapuusteja. Maksuna käy käteinen ja korttimaksu. Luvassa yllätyksiä Taikametsän hengessä!

Taikametsään on vapaa pääsy ja se on vartioitu. 

Tapahtuman järjestää Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut / Vekara-Varkaus

Syys-Vekara teki yleisöennätyksen 3908 kävijällä

Syys-Vekaran kaikkien 38 tapahtuman yhteenlaskettu kävijämäärä oli tänä syksynä ennätyksellinen 3908. Syyslomaviikon 17.-23.10.2022 värikäs ohjelma houkutteli liikkeelle runsaasti osallistujia. Vekaratapahtumien osalta voidaan päätellä, että ollaan palattu poikkeusvuosia edeltäneeseen tilanteeseen. Nyt seitsemättä kertaa järjestetty Syys-Vekara on löytänyt yleisönsä ja on odotettu syksyn piristys koko perheelle.

Syys-Vekaran tähtivierailuna nähdään Blind Gut Companyn Kuin kala puussa -sirkusesitys

Lokakuussa Warkaus-salissa on tarjolla huikeita sirkuselämyksiä, kun nykysirkusryhmä Blind Gut Company saapuu vierailulle tiistaina 18.10. Klo 18.00 alkava valloittava sirkusesitys on suunnattu lapsille. Esityksessä nähdään esinemanipulaatiota, ilma-akrobatiaa ja nuorallatanssia.

Kuin kala puussa kertoo kolmesta kaveruksesta, joiden elämä on täynnä kommelluksia ja oivalluksia. Yksi heistä on hajamielinen tavaroiden pyörittelijä, toinen edestakaisin säntäilevä kiipeilijä ja kolmas tasapainossa elävä haaveilija. Kaverusten yhteistyö ei aina ole helppoa, sillä usein he pyrkivät samaan päämäärään aivan eri keinoin. Kuten sinä hauskana päivänä, kun he päättävät rakentaa oudon härvelin, kukin omalla tyylillään tietenkin…

Liput 8 € hintaiset liput tulevat myyntiin viikolla 39 Lippu.fi sekä Hotel Oscar. Ovelta lippuja pääsee ostamaan tuntia ennen näytöstä.

Varkaus-päivät tarjoavat tekemistä kaikenikäisille

Varkaus-päivät on kaikkien varkautelaisten yhteinen, monipuolinen kaupunkitapahtuma. Päivien teema vuonna 2022 on kestävä perintö. Varkaus päiviä vietetään perjantaista lauantaihin 9.-10.9.

Ohjelma toteutuu paikallisten toimijoiden voimin, ja puuhaa riittää kahtena syyspäivänä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.  Ohjelmaan voit tutustua täältä.

Varkaus-päivien suojelijana tänä vuonna toimii kaupunginjohtaja Joonas Hänninen. Varkaus sai kaupunkioikeudet vuonna 1962, joten 60-vuotiasta kaupunkia juhlitaan Varkaus-päivien yhteydessä.

Kirjastolla juhlitaan kirjaston 145-vuotis synttäreitä perjantaina 9.9. ja ohjelmaa on koko illan klo 15.00-21.00. Luvassa on mm. kakkukahvit 200 ensimmäiselle kävijälle, elävää musiikkia, työpajoja ja iltasatuja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon voittaja on Maami Snellman teoksellaan Merena ja lumottu peili, KVALITI

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle keskiviikkona 15.6.2022 kello 13.00 Varkauden kirjaston auditoriossa, Osmajoentie 1, 78200 Varkaus.
Paikalla tilaisuudessa olivat Maami Snellmanin lisäksi voittajakirjan valinnut lapsiraati sekä palkinnon perustajien edustajat: Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen johtava kulttuurituottaja Terhi Siippainen ja Stora Enso Oyj:n teknologia- ja investointipäällikkö Ari Ranimäki.


”On aika,
peilin taika.
Hetki pimeyden,
on voima lumouksen.”


Merena käy peruskoulun viidettä luokkaa. Hän viihtyy itsekseen, koska muut oppilaat ovat niin erilaisia ja Merenasta tuntuu, ettei hän kuulu joukkoon. Hänellä on kuitenkin ihastuttava isomummi Fina, jonka kanssa hän lukee kirjoja ja kertoo tarinoita. Kun Merenan kesäloma alkaa, Fina kuolee. Ennen kuolemaansa Fina mainitsee Merenalle kreivitär Mulleswärdistä ja Hovilan kylästä, mutta hän ei ehdi sanoa aivan kaikkea. Kun äiti sitten tuo Merenalle Finan piirongin laatikosta ovaalinmuotoisen peilin, alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista − eikä aikaakaan, kun Merena löytää itsensä keskeltä seikkailua. Pian hän oivaltaa matkanneensa vuoteen 1941 ja tutkivansa kreivitär Fredrika Mulleswärdin kartanoa, jossa tuntuu olevan jotakin salaperäistä. Kuka kreivitär Mulleswärd oikein on? Ja mitä varten kartano on hylätty? Entä miten Merena pääsee takaisin kotiin?


Maami Snellman (s. 1970) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja, joka on omien kirjojen lisäksi kirjoittanut erilaisia sanataideoppaita lapsille ja nuorille. Merena ja lumottu peili syntyi halusta kirjoittaa maaginen seikkailu, jossa olisi jotakin historiallista näkökulmaa, menneen ja nykyhetken välisiä eroja sekä tietenkin jännitystä. Snellman harrastaa lukemista, metsäkävelyjä koiran kanssa, Islanninhevosilla ratsastamista sekä erilasten tarinoiden keräilyä. Toisiaan hänet voi myös löytää esiintymässä lastenteatterissa.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2021 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki Suomessa suomenkielellä vuonna 2021 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkinnon kategoriaan, niitä oli noin 60 kpl. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että tälläkin kertaa todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista. Aineistosta valittiin kuusi kirjaa finaaliin. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki, ja se jaetaan nyt 22. kerran. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon finalistit:
Helena Immonen: Näkymätön Milanna, Kumma-kustannus (kuvitus Nora Surojegin)
Sara Kronholm, Sisko Latvus: Ihan vege ja parrakas Sulo, APIS (kuvitus Salli Parikka Wahlberg)

Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat, RanRan-kustannus
Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi (kuvitus Tuisku Hiltunen)
Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola, Sopuli Kirjat
Maami Snellman: Merena ja lumottu peili, KVALITI

Voittajakirjan valitsi Varkauden alakouluja edustanut lapsiraati:
Könönpellon koulu: Antti Gopkalo 4 B, Roosa Miettinen 5 B, Niklas Kinnunen, 6 A
Lehtoniemen koulu: Aava Hämäläinen 3 lk, Enne Parkkonen 4 A, Pihla-Inkeri Maria Kokkonen 6 B

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat:
Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja Jouni Virtanen (äidinkielen opettaja Waltterin koulu)

Esitys vaihtuu sairastapauksen vuoksi

Unelmien Lentonäytöksen sijaan näemmekin ihastuttavan Ha, Ha, Haltija -nukketeatteri esityksen.

Esitys kertoo hassusta klovni-haltijattaresta, jonka unelmana on kukkien taikominen. Mutta mitä tapahtuu, kun loitsut unohtuvat ja taikasauva hajoaa? Taika alkaakin temppuilla ja kommellukset seuraavat toisiaan! Lopulta haltijatar kokee suuren yllätyksen: ehkä maailmassa on sittenkin olemassa lumousta, joka on kaikista loitsuista riippumatonta? Taikaa, joka syntyy sinnikkäästä yrittämisestä ja onnekkaista sattumista…

lue lisää täältä.

PERUTTU: Pyhän Päärynän Legenda-sirkusesitys

Warkaus-salin maanantai illan klo 18.00 sirkusesitys Pyhän Päärynän Legenda joudutaan perumaan esiintyjien sairastumisen vuoksi. Pahoittelemme suuresti peruuntumista.
Lyhyen varoitusajan vuoksi emme pysty järjestämään tilalle korvaavaa esitystä. Pääsylipun lunastaneille maksetaan lipun hinta takaisin.  Hotel Oscarista ostetut liput voi lunastaa takaisin hotellin vastaanotosta. Lippu.fi kautta ostettujen pääsylippujen lipun hintojen palautus hoituu Lippu.fi järjestelmän kautta. Valitettavasti Lippu.fi:n toimitusmaksuja emme pysty palauttamaan.

Hurraa, Vekara-Varkaus, ja kiitos kunniasta saada olla tämän vuoden Vekarakummi! 

Pitkään pöristelin autollani kerran kesässä Varkauden ohi matkalla kohti pohjoista. Viime vuonna asiaan tuli kuitenkin muutos, kun sain vastaanottaa Lasten LukuVarkaus-palkinnon 2021 kirjastani Agnes ja unien avain. Tulin palkintojenjakotilaisuuteen Varkauteen ja olin heti myyty. Tunnelma oli lämmin ja välitön, palkinnosta päättänyt lapsiraati perehtynyt ja asiantunteva. Kirjallisuuden ja tarinoiden ystävät kohtaamassa Suomen kauniissa kesässä – mitäpä muuta ihminen voi toivoa? Kun minua pyydettiin tämän vuoden Vekarakummiksi, en epäröinyt.  

Tänä vuonna Vekara-Varkauden teemana on AIKA. Se on sattumalta aihe, joka sopii minulle aivan erityisen hyvin ja on ehkä syy siihenkin, miksi minusta tuli kirjailija. Olen aina halunnut päästä kurkistamaan toisiin aikoihin. Miltä kaukaiset ajat tuoksuivat, maistuivat, kuulostivat? Tahtoisin saada selville, mitä juuri tässä paikassa tapahtui sata vuotta sitten, viisisataa vuotta sitten, kolme tuhatta vuotta sitten. Lapsesta asti olen toivonut, että joku keksisi aikamatkailun, ja sitä odotellessa löysin hyväksi korvikkeeksi ensin lukemisen, sitten kirjoittamisen. Nekin toimivat ajassa matkustamisen välineinä! Suorastaan erinomaisen hyvin. 

Kirjailijana kirjoitan kirjoja, mutta sanataideopettajana yritän kertoa, mikä kirjoittamisessa on minun mielestäni kaikkein parasta: leikki, tarkkailu, vapaus ja ilo. Omien ajatusten kuuleminen. Kirjoittaja matkustaa oman mielensä universumissa ja yllättyy maisemia katsellessaan monesti itsekin. Hän on yhtä aikaa läsnä ja silti jossain muualla. Minun mielestäni kukaan ei ole niin vapaa kuin tarinoiden kirjoittaja. 

Mutta palataanpa vielä aikateemaan. Tämä on minusta ihmeellinen ajatus: valtava, ikivanha maapallo pyörii avaruudessa ja sen pinta kuhisee elämää. Kaikki, mitä maailmassa koskaan on tapahtunut, on tapahtunut juuri tällä samalla pallolla. Yhden ihmisen aika maapallolla on kenties lyhyt, mutta yhteinen ketjumme on pitkä ja vahva. Vekara-Varkaudessa nähdään! 

Tuutikki Tolonen 

lastenkirjailija, Vekarakummi 2022 

Pääyhteistyökumppanit