Ajankohtaista

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaalikirjat valittiin yli sadan lastenromaanin joukosta  

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaaliin valittiin kuusi suomenkielistä vuonna 2023 kirjoitettua lastenromaania. Finaaliin pääsivät Ilona Ahdin Stop Secret: Hikisukka Hirmunen (Tammi), Laura Lähteenmäen Laske salaa kymmeneen (WSOY), Anja Portinin Sumupuiden kirja (S&S), Liina Putkosen Monen mutkan tonttumatka (Tammi), Marketta Pyysalon Matka yli aikojen (Lasten Keskus) ja Nadja Sumasen Outo lintu ystäväksi (Otava).  

Lasten LukuVarkaus -esiraadissa mukana ollut Leena Ruotsalainen Varkauden kirjaston lastenosastolta kertoo monen kirjoista sukeltavan fantasiamaailmoihin: 

– Neljä näistä kuudesta finaalikirjasta tapahtuu jossain muussa paikassa tai ajassa, kuin minkä tunnemme. Sumupuiden kirjassa kuitenkin nostetaan esille tämän meidänkin maailmamme ajankohtaista teemaa eli luonnonsuojelua. Monen mutkan tonttumatkassa ja Stop Secret: Hikisukka Hirmusessa on kielellistä ilottelua ja Matka yli aikojen vie lukijan Berliinin muurille ja Pariisin hulluihin vuosiin. Outo lintu ystäväksi ja Laske salaa kymmeneen puolestaan keskittyvät ystävyyden teeman ja ulkopuolisuuden tunteen käsittelyyn. 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, sillä sen voittajan valitsee 3.-6. –luokkalaisista koostuva lapsiraati. Seitsenhenkisen lapsiraadin jäsenet tulevat tänä vuonna varkautelaisista Puurtilan ja Waltterin kouluista.  

– On hienoa huomata, että lapsiraatiin löytyy vuosi toisensa jälkeen uusia lukijoita. Toivotaan, että lapsiraatilaisten esimerkki kannustaa lukemiseen myös niitä, jotka eivät ole vielä lukuharrastuksesta innostuneet, toteaa lapsiraadin sihteerinä toimiva Marketta Kosunen. 

Puurtilan koulusta mukana on kolme innokasta lukijaa, kolmasluokkalaiset Helmiina Juvonen ja Niilo Toroi sekä neljäsluokkalainen Elias Brunou. Waltterin koulusta mukana ovat kolmasluokkalainen Valtteri Rissanen, neljäsluokkalainen Alisa Sutinen sekä viidesluokkalaiset Ella Viitanen ja Liina Mustonen.  

– Luen yleensä aina, kun on vapaa-aikaa ja pidän erityisesti fantasiakirjoista. Kun opettaja ehdotti, että lähtisin mukaan lukuraatiin, tartuin heti mahdollisuuteen. Jos kirjat ovat kiinnostavia, kuuden kirjan lukeminen käy nopeasti, lukemista harrastava Liina Mustonen kertoo. 

Kevään aikana lapsiraati lukee finaalikirjat ja valitsee yhdessä mielestään parhaan kirjan. Kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikon keskiviikkona Varkauden kirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa. 

Lisätiedot:  

Marketta Kosunen, tapahtumapäällikkö, Varkauden kaupunki 

p. 041 731 3088, marketta.kosunen@varkaus.fi 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 24. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat. 3500 euron arvoisen palkinnon voittajan valitsee varkautelaisista alakoululaisista koostuva lapsiraati. Kirjallisuuspalkinnon voittaja palkitaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla kesäkuussa. 

Talvi-Vekaran tähtivierailu – TipTop Walkers: Yökylä

Warkaus-salissa nähdään tiistaina 5.3. klo 18 koko perheen tarinallinen nykysirkusesitys Yökylä, jonka esittää sirkusryhmä TipTop Walkers.

Yökylä on humoristinen ja sopivasti jännittävä nykysirkusteos, joka kertoo ystävyydestä, unesta ja mielikuvituksen voimasta. Teos keskittyy monille lapsuudesta tuttuun yökyläily asetelmaan. Esitys tuo katsojalle tulkinnan tuikitavallisesta tilanteesta, jonka sirkustaiteilijoiden virtuositeetti nostaa hämmästyttäväksi kokemukseksi. Lue lisää täältä!

Kirsi Kunnas juhlavuosi näkyy Talvi Vekarassa

Talvi-Vekaraa vietetään jälleen 4.-10.3.2024. Lasten talvisen tapahtumaviikon teema on “Satupuun alla”.  

Vuonna 2024 juhlitaan rakastetun runoilijan Kirsi Kunnaksen syntymän satavuotisjuhlaa. Talvi-Vekarassa tutustutaan Kunnaksen monipuoliseen tuotantoon satutuokioissa, -seikkailuissa, konserteissa ja työpajoissa. Tapahtumaviikon tarjontaa täydentävät suositut discot, liikuntaharrasteet ja eläintilojen ohjelma. Ohjelmaa on toteuttamassa kaupungin yksiköiden lisäksi alueen yhdistykset ja yritykset. Luvassa on siis monipuolinen tapahtumakattaus, josta löytyy tarjontaa kaikenikäisille lapsille ja koko perheelle eri puolilla Varkauden kaupunkia.    

Talvi-Vekaran huippuvierailuna nähdään TipTop Walkersin koko perheen nykysirkusteos Yökylä ti 5.3. klo 18.00 Warkaus-salissa. Kirjastolla on Runo-olohuone, jossa voi kuunnella ja tehdä itse runoja sekä esittää niitä toisille. Työpajoissa kokeillaan mm. taidegrafiikan tekoa ja maalataan guassiväreillä. Perheen pienimmille on värikylpyjä ja musiikkituokioita, nuorisopalvelut järjestävät ohjelmaa nuorille.  

Valtakunnallisen Kirsi Kunnas juhlavuoden keskiössä ovat suomalainen lastenrunous, leikki, lukuilo ja lasten kulttuurinen toimijuus. Talvi-Vekara kutsuu kaikki satupuun taikaoksien alle kuuntelemaan loruja, leikkimään runoilla ja luomaan omaa sanataidetta.   

Vekara-Varkaus -festivaaliviikkoa vietetään kesällä 2024 jo 30. kerran, on juhlan aika!

Vekara-Varkaus on lasten oma festivaaliviikko, jossa koko perhe pääsee puuhaamaan yhdessä. Yhteisöllistä, koko kaupungin voimin rakennettua festivaaliviikkoa juhlitaan tänä vuonna jo 30. kerran Varkaudessa ja sen lähikunnissa. Itä-Suomen suurin lastenfestivaali tarjoaa noin sata erilaista ohjelmasisältöä. Tulevan kesän teema on JUHLAT, sillä koko Varkauden yhteen tuovaa kesätapahtumien helmeä, lastenkulttuurin kultakimpaletta, kelpaa juhlia!   

Ilmoittaudu Syys-Vekaran työpajoihin

Syys-Vekaran työpajoihin ilmoittautuminen on käynnissä!🎨🎭🪘🪄

Osaan ohjelmista vaaditaan ennakkoilmoittautuminen rajatun osallistujamäärän vuoksi.

Ilmoittaudu ajoissa, ettet jää huvista paitsi!

Seuraaviin ohjelmiin pääset ilmoittautumaan nettisivuillamme vaikka heti:

✅ Vauvojen värikylpy

✅ Naamiohuvit-työpaja

✅ Ihanan kummallinen taideleiripäivä

https://vekara-varkaus.fi/…/ihanan-kummallinen-leiripaiva…/

✅ Taikapaja

Syys-Vekarassa vietetään kummajaisten karnevaaleja

Syys-Vekara vie tänä vuonna lapset ja perheet jännittävien asioiden äärelle. Lapsille tarjotaan mahdollisuus kokea kutkuttavaa jännitystä ja kohdata omia pelkojaan yhdessä aikuisen kanssa. Varkauden kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden sekä lukuisten yhteistyökumppaneiden syyslomaviikolla 16.-22.10. tuottamissa ohjelmasisällöissä löytyy tekemistä kaikenikäisille vauvoista nuoriin ja senioreihin asti. 

– Olemme erittäin iloisia, että yhteistyökumppanit ovat taas lähteneet innolla mukaan rakentamaan tapahtumaviikkoa. Kaupungin toimijoista mukana ovat liikuntapalvelut, nuorisopalvelut, kirjasto ja museot. Ohjelmakumppanina monia muitakin tuttuja tahoja, kuten Perheentalo, Taidekeskus Väinölä, Taideniitty ja Varkauden seurakunta, vain muutaman mainitakseni, kertoo tapahtumapäällikkö Marketta Kosunen.  

Tapahtumarikas syyslomaviikko koostuu aikaisempien vuosien tapaan työpajoista, esityksistä ja seikkailuista. Työpajoissa pääsee maalaamaan kummallisia kiviä, tekemään upeita kipsinaamioita tai solmimaan makramee-luurankoja. Taikuudesta kiinnostuneille on luvassa myös Taikapaja varkautelaisille tutun taikurin Mohamed Hamedin johdolla, joka on ohjannut myös Syys-Vekarassa nähtävän lasten sirkusesityksen. Nukketeatterin ystäville tuodaan nähtäväksi Kuninkaallisen Nukketeatterin Susi ja Punahilkka, jossa saattaa myös vilahtaa itse Hämähäkkimies.

Syys-Vekara kannustaa perheitä myös liikkumaan ja ulkoilemaan. Ämmäkosken koskipuistossa avataan maanantai-illaksi Kumma Resort, jossa kummajaiset lomailevat omalla erikoisella tavallaan. Keskustan tienoilla on puolestaan luvassa monenlaista touhua, kun Varkauden museot järjestävät Suuri puhallus –seikkailureitin omatoimisesti kierrettäväksi. Matkan varrella voi ihmetellä jännittäviä kummitusikkunoita.

– Kauppakadun yrittäjät ovat lähteneet mukaan Bongaa kummitusikkuna -kampanjaan, jossa kivijalkaliikkeiden ikkunat somistetaan kummitusteeman mukaisesti ja tuodaan näin elävyyttä kaupungin ilmeeseen. Kummitusikkunoita voi käydä katsomassa koko viikon ajan ja omaa suosikkia pääsee äänestämään Vekara-Varkauden verkkosivuilla, sanoo tapahtumapäällikkö Tiina Nissinen.

Koko tapahtumaviikon ohjelmaan voi tutustua täällä. Painetun käsiohjelman voi noutaa lokakuussa Varkauden kirjastolta ja muista jakelupisteistä.

Kuperkeikan SM-kilpailun tulokset

Kuperkeikan suomenmestaruudesta kilpailtiin perinteisesti Vekara-Varkaus -festivaaliviikon päätöspäivänä Lehtevämiehen puistokonsertissa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Varkauden Tarmon painijaoston kanssa. Lukuisat kilpailuun osallistuneet saivat mukavasti päänsä pyörälle yhdeksässä eri sarjassa.

Sekasarja alle 5-vuotiaat

 1. Nea Sutinen
 2. Leo Muhonen
 3. Oskari Kokkosuo

Sekasarja 5-6-vuotiaat

 1. Lumi
 2. Neea Riehkalainen
 3. Jerry Nousiainen

Sekasarja 7-8-vuotiaat

 1. Clayton Mitchell 36.55
 2. Leenu 36.59
 3. Nella Riehkalainen 39.47

Tytöt 9-10-vuotiaat

 1. Melinda Aryal Chhetri
 2. Mila
 3. Olivia Muhonen

Tytöt 11-14-vuotiaat

 1. Aleksandra Sedig
 2. Ella Viitanen

Tytöt yli 14-vuotiaat

 1. Heli Haimila 36.35
 2. Teija Miettinen 39.14

Pojat 9-10-vuotiaat

 1. Aaro Viitanen 24.20
 2. Kauko Torvinen 27.26
 3. Brandon Mitchell 45.83

Pojat 11-14-vuotiaat

 1. Lassi Turunen 18.98
 2. Tomi 28.71

Pojat yli 14-vuotiaat

 1. Toni-Pekka Järvinen 18.54
 2. Oskari Muhonen 19.60
 3. Petri Koponen 22.25

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto Sari Peltoniemen Ihmetytölle

Lapsiraati valitsi Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon voittajaksi Sari Peltoniemen teoksen Ihmetyttö. Kuudesta alakouluikäisestä koostuva raati perusteli valintaansa kirjan huumorilla, yllätyksellisyydellä ja henkilöhahmojen hauskuudella. Kirjan mainittiin olevan myös sopivan outo ja juonen kiinnostava. Sari Peltoniemelle LukuVarkaus –finaaliehdokkuus oli jo kolmas.


-Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on kirjailijalle aivan erityinen ylpeyden aihe, koska siitä päättävät lapsilukijat. On ollut hauska huomata, että lapset eivät tässäkään toimi niin kuin me aikuiset ehkä odotamme, vaan oman itsenäisen makunsa ja tahtonsa mukaan. Olen iloinen omasta puolestani ja vielä iloisempi tästä hienosta palkinnosta, joka on kirjallisuuspalkintojen joukossa ihan ainutlaatuinen, kertoo Sari Peltoniemi.


Kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsevassa lapsiraadissa oli tänä vuonna varkautelaisia Luttilan ja Repokankaan koulun oppilaita. Luttilan koulusta mukana olivat neljäs- ja viidesluokkalaiset Jonna Heikkinen ja Josefiina Rautiainen. Repokankaan koulun oppilaista neljänneltä luokalta raatiin osallistuivat Aura Pyykkö ja Vilhelmiina Thil. Viidesluokkalainen Hilla Hoffren ja kuudesluokkalainen Akseli Simonen käyvät myös Repokankaan koulua.


Finaalissa oli tänä vuonna kuusi laadukasta vuonna 2022 julkaistua lastenkirjaa. Finaalikirjojen aiheet vaihtelivat voittajakirjan supersankariperheestä sairaalatarinaan ja yön hirviöistä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjojen teemoina käsiteltiin ystävyyttä, rohkeutta, omien vahvuuksien ja oman tien löytämistä. Erityisesti ystävyyden teema tuli esille useammassakin kirjassa.


Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuosittain suomenkieliselle lastenromaanille vuodesta 2001 alkaen. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enson Varkauden tehtaat ja sen arvo on 3500 €. Palkinto julkistetaan perinteisesti Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla.

Lisätiedot:
Marketta Kosunen, tapahtumapäällikkö, Varkauden kaupunki
p. 041 731 3088, marketta.kosunen@varkaus.fi

Vekarakummi 2023 on Laura Ertimo

On aika paljastaa vuoden 2023 Vekarakummi: hän on Laura Ertimo!
Laura on tietokirjaileva maantieteilijä. Hän asuu Helsingin suurimmalla saarella, jonka rannoilta näkee avomerelle, keskustaan ja metsäisille saarille. Vesi on Lauralle rakkain elementti, josta voi aina löytää uusia ja yllättäviä puolia – ei siis ihme, että yksi hänen kirjoistaan on nimeltään Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017). Lauran lapsille ja koko perheelle suunnattuja tietokirjoja on ilmestynyt ympäri maailmaa parillakymmenellä kielellä. Vuonna 2021 ilmestynyt Aika matka oli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas ja se palkittiin Tieto-Laurilla vuonna 2022. Laura on saanut tuotannostaan myös Tietopöllö-palkinnon.

Laura on suunnitellut meille aivan uskomattoman mielenkiintoisia työpajasisältöjä ja laatinut aineiston faktapohjaiseen vesi-näyttelyyn. Lauran kirjoittama Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta on antanut inspiraatiota kirjaston näyttelytilan satumaiseen lavastukseen. 

Vekara-Varkaus festivaaliviikon teema on VESI!

Tänään 22.3. vietetään maailman vesipäivää! 💦
Erinomainen hetki paljastaa Vekara-Varkaus festivaaliviikon vuoden 2023 teema, se on nimittäin VESI!
Lasten iloisella festivaaliviikolla tutkitaan vettä tieteen ja taiteen keinoin, liplatellaan laineilla sekä sukelletaan veden syvyyksiin mielikuvituksen voimin.

Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Vesi on meille aivan välttämätön aine, joten ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten me vesistöjämme kohtelemme.

Vesi sopii Vekara-Varkauden teemaksi erinomaisesti myös siksi, että se ympäröi Varkauden kaupunkia joka puolelta.

Kesän ohjelma julkaistaan huhtikuussa ja voimme luvata, että tarjolla on kerrassaan pärskähteleviä, litiseviä, loiskahtelevia ja liplahtelevia ohjelmasisältöjä!

Vielä ehdit ilmoittaa oman ohjelmasi mukaan!

Kesän ohjelma-aineistojen viimeinen jättöpäivä on 31.3. Eli jos olet järjestämässä lasten ja perheiden ohjelmaa Varkaudessa tai lähialueilla viikolla 24 ja haluat ohjelmas osaksi Vekara-Varkautta, laita tiedot ohjelmasta sähköpostilla: vekara(a)varkaus.fi