Ajankohtaista

Lehtevämiehen puistokonsertin pääesiintyjä on Mimmit

Monen lapsen toiveesta tulee totta, kun Mimmit -lastenmusiikkiyhtye saapuu esiintymään Varkauteen! Mimmit on Vekara-Varkauden päätöskonsertin, eli tuttavallisemmin Lehtevämiehen päätöskonsertin pääesiintyjä. Puistokonsertti pidetään sunnuntaina 16.6.2020 klo 14.00 alkaen Itsenäisyyden puistossa.

Vekara-Varkaus viettää juhlaa, kun tapahtuma järjestetään nyt 30 kerran. Myös Mimmeillä on juhlat: lasten suursuosikit Mimmit ovat ilahduttaneet lapsia ja aikuisia jo yli 15 vuotta!

Palkittu Mimmit-yhtye on 15 vuoden aikana luonut ainutlaatuisen uran suomalaisessa lastenkulttuurissa; yli 15 miljoonaa Youtube-katselua, levyjä, TV-sarjoja, kirjoja, konsertteja, tekstiilikokoelma sekä faneja ympäri maailmaa. 

Siispä tervetuloa koko perheen voimin nauttimaan kesästä ja mahtavasta musiikista Itsenäisyydenpuistoon!

Lue lisää tapahtumasta täältä.

Avajaisten konsertin tarjoaa OP Pohjois-Savo

Vekara-Varkauden avajaisissa esiintyy mahtava lastenmusiikkiyhtye Pikku Papun orkesteri. Orkesterin esiintymisen tarjoaa OP Pohjois-Savo, tuoden iloa isoille ja pienille musiikin ystäville. Avajaisia vietetään maanantaina 10.6. klo 10.00 alkaen Hertunrannassa. Avajaisiin on tuttuun tapaan vapaa pääsy ja Pikku Papun orkesterin lisäksi avajaisissa esiintyy myös vekarakummi Soili Perkiö sekä tietenkin Lehtevämies. Lue lisää avajaistapahtumasta täältä.

Vuoden 2024 vekarakummi on Soili Perkiö

Tulevan festivaaliviikon vekarakummi on Soili Perkiö. Hän on lapsiperheille tuttu Pikku Kakkosen ohjelmista Musarullaa, Muista laulaa ja Rytmireissu. Yhteistyössä Hannele Huovin, Liisa Kallion ja Eppu Nuotion kanssa on syntynyt lauluja, kirjoja ja äänitteitä. Sibelius-Akatemiassa Soili kouluttaa tulevia musiikkikasvattajia.

Soili esiintyy Vekara-Varkauden avajaisissa ja sekä huikeassa juhlakonsertissa, josta kuulet ihan pian lisää. Lisäksi Soili pitää vekaraviikolla musiikkityöpajoja yhdessä kuvittaja Liisa Kallion kanssa.

Vekarakummin tervehdys

Arvoisat Vekara-Varkaus -tapahtumaviikon juhlavieraat.

Avataan yhdessä tänä kesänä huikea lastenkulttuurin juhlapaketti, jonka sisältä löytyy kuunneltavaa, katsottavaa ja monenlaista puuhaa.

Tulipa mukava olo, kun sain mieluisan kunniatehtävän olla tämän vuoden Vekarakummi. Vuonna 2003 olin ensimmäistä kertaa vieraana Vekara-Varkaudessa. SiIloin sain musisoida vauvaperheiden kanssa. Minulla oli mukana värikäs soittimisto, ääniä eri materiaaleista ja eri muotoisia soittimia. Mainiot muistot vauvojen innosta kokeilla ja erityisesti maistella soittimia ovat elävänä mielessä. Nyt nämä vauvat ovat jo yli kaksikymppisiä!

Lapsen itsetuntemus ja ymmärrys maailmasta sekä mielikuvitus rakentuvat, kun lasta kannustetaan tekemään itse: laulamaan ja tanssimaan, piirtämään ja maalaamaan, kertomaan tarinoita, kokemaan monenlaisia tunteita. Juuri näitä asioita voi tehdä festivaaliviikon monissa tapahtumissa.

Juhlat tuovat ihmiset yhteen, juhlat rytmittävät elämää arjen kanssa ja luovat yhteisiä muistoja. Tänä kesänä juhlitaan yhdessä 30. kerran järjestettävää Vekaraa!

Hyvää festivaaliviikkoa Hannele Huovin lorun sanoin:

”Pikkuinen vekara paketin sai
juhlan kunniaksi kai,
repi auki kääröt ja kuoret
lystejä virtasi vuoret!”

Soili Perkiö

lastenmuusikko, Vekarakummi 2024

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaalikirjat valittiin yli sadan lastenromaanin joukosta  

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinnon finaaliin valittiin kuusi suomenkielistä vuonna 2023 kirjoitettua lastenromaania. Finaaliin pääsivät Ilona Ahdin Stop Secret: Hikisukka Hirmunen (Tammi), Laura Lähteenmäen Laske salaa kymmeneen (WSOY), Anja Portinin Sumupuiden kirja (S&S), Liina Putkosen Monen mutkan tonttumatka (Tammi), Marketta Pyysalon Matka yli aikojen (Lasten Keskus) ja Nadja Sumasen Outo lintu ystäväksi (Otava).  

Lasten LukuVarkaus -esiraadissa mukana ollut Leena Ruotsalainen Varkauden kirjaston lastenosastolta kertoo monen kirjoista sukeltavan fantasiamaailmoihin: 

– Neljä näistä kuudesta finaalikirjasta tapahtuu jossain muussa paikassa tai ajassa, kuin minkä tunnemme. Sumupuiden kirjassa kuitenkin nostetaan esille tämän meidänkin maailmamme ajankohtaista teemaa eli luonnonsuojelua. Monen mutkan tonttumatkassa ja Stop Secret: Hikisukka Hirmusessa on kielellistä ilottelua ja Matka yli aikojen vie lukijan Berliinin muurille ja Pariisin hulluihin vuosiin. Outo lintu ystäväksi ja Laske salaa kymmeneen puolestaan keskittyvät ystävyyden teeman ja ulkopuolisuuden tunteen käsittelyyn. 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, sillä sen voittajan valitsee 3.-6. –luokkalaisista koostuva lapsiraati. Seitsenhenkisen lapsiraadin jäsenet tulevat tänä vuonna varkautelaisista Puurtilan ja Waltterin kouluista.  

– On hienoa huomata, että lapsiraatiin löytyy vuosi toisensa jälkeen uusia lukijoita. Toivotaan, että lapsiraatilaisten esimerkki kannustaa lukemiseen myös niitä, jotka eivät ole vielä lukuharrastuksesta innostuneet, toteaa lapsiraadin sihteerinä toimiva Marketta Kosunen. 

Puurtilan koulusta mukana on kolme innokasta lukijaa, kolmasluokkalaiset Helmiina Juvonen ja Niilo Toroi sekä neljäsluokkalainen Elias Brunou. Waltterin koulusta mukana ovat kolmasluokkalainen Valtteri Rissanen, neljäsluokkalainen Alisa Sutinen sekä viidesluokkalaiset Ella Viitanen ja Liina Mustonen.  

– Luen yleensä aina, kun on vapaa-aikaa ja pidän erityisesti fantasiakirjoista. Kun opettaja ehdotti, että lähtisin mukaan lukuraatiin, tartuin heti mahdollisuuteen. Jos kirjat ovat kiinnostavia, kuuden kirjan lukeminen käy nopeasti, lukemista harrastava Liina Mustonen kertoo. 

Kevään aikana lapsiraati lukee finaalikirjat ja valitsee yhdessä mielestään parhaan kirjan. Kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikon keskiviikkona Varkauden kirjastossa järjestettävässä tilaisuudessa. 

Lisätiedot:  

Marketta Kosunen, tapahtumapäällikkö, Varkauden kaupunki 

p. 041 731 3088, marketta.kosunen@varkaus.fi 

Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna 24. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj:n Varkauden tehtaat. 3500 euron arvoisen palkinnon voittajan valitsee varkautelaisista alakoululaisista koostuva lapsiraati. Kirjallisuuspalkinnon voittaja palkitaan Vekara-Varkaus –festivaaliviikolla kesäkuussa. 

Talvi-Vekaran tähtivierailu – TipTop Walkers: Yökylä

Warkaus-salissa nähdään tiistaina 5.3. klo 18 koko perheen tarinallinen nykysirkusesitys Yökylä, jonka esittää sirkusryhmä TipTop Walkers.

Yökylä on humoristinen ja sopivasti jännittävä nykysirkusteos, joka kertoo ystävyydestä, unesta ja mielikuvituksen voimasta. Teos keskittyy monille lapsuudesta tuttuun yökyläily asetelmaan. Esitys tuo katsojalle tulkinnan tuikitavallisesta tilanteesta, jonka sirkustaiteilijoiden virtuositeetti nostaa hämmästyttäväksi kokemukseksi. Lue lisää täältä!

Kirsi Kunnas juhlavuosi näkyy Talvi Vekarassa

Talvi-Vekaraa vietetään jälleen 4.-10.3.2024. Lasten talvisen tapahtumaviikon teema on “Satupuun alla”.  

Vuonna 2024 juhlitaan rakastetun runoilijan Kirsi Kunnaksen syntymän satavuotisjuhlaa. Talvi-Vekarassa tutustutaan Kunnaksen monipuoliseen tuotantoon satutuokioissa, -seikkailuissa, konserteissa ja työpajoissa. Tapahtumaviikon tarjontaa täydentävät suositut discot, liikuntaharrasteet ja eläintilojen ohjelma. Ohjelmaa on toteuttamassa kaupungin yksiköiden lisäksi alueen yhdistykset ja yritykset. Luvassa on siis monipuolinen tapahtumakattaus, josta löytyy tarjontaa kaikenikäisille lapsille ja koko perheelle eri puolilla Varkauden kaupunkia.    

Talvi-Vekaran huippuvierailuna nähdään TipTop Walkersin koko perheen nykysirkusteos Yökylä ti 5.3. klo 18.00 Warkaus-salissa. Kirjastolla on Runo-olohuone, jossa voi kuunnella ja tehdä itse runoja sekä esittää niitä toisille. Työpajoissa kokeillaan mm. taidegrafiikan tekoa ja maalataan guassiväreillä. Perheen pienimmille on värikylpyjä ja musiikkituokioita, nuorisopalvelut järjestävät ohjelmaa nuorille.  

Valtakunnallisen Kirsi Kunnas juhlavuoden keskiössä ovat suomalainen lastenrunous, leikki, lukuilo ja lasten kulttuurinen toimijuus. Talvi-Vekara kutsuu kaikki satupuun taikaoksien alle kuuntelemaan loruja, leikkimään runoilla ja luomaan omaa sanataidetta.   

Vekara-Varkaus -festivaaliviikkoa vietetään kesällä 2024 jo 30. kerran, on juhlan aika!

Vekara-Varkaus on lasten oma festivaaliviikko, jossa koko perhe pääsee puuhaamaan yhdessä. Yhteisöllistä, koko kaupungin voimin rakennettua festivaaliviikkoa juhlitaan tänä vuonna jo 30. kerran Varkaudessa ja sen lähikunnissa. Itä-Suomen suurin lastenfestivaali tarjoaa noin sata erilaista ohjelmasisältöä. Tulevan kesän teema on JUHLAT, sillä koko Varkauden yhteen tuovaa kesätapahtumien helmeä, lastenkulttuurin kultakimpaletta, kelpaa juhlia!   

Ilmoittaudu Syys-Vekaran työpajoihin

Syys-Vekaran työpajoihin ilmoittautuminen on käynnissä!🎨🎭🪘🪄

Osaan ohjelmista vaaditaan ennakkoilmoittautuminen rajatun osallistujamäärän vuoksi.

Ilmoittaudu ajoissa, ettet jää huvista paitsi!

Seuraaviin ohjelmiin pääset ilmoittautumaan nettisivuillamme vaikka heti:

✅ Vauvojen värikylpy

✅ Naamiohuvit-työpaja

✅ Ihanan kummallinen taideleiripäivä

https://vekara-varkaus.fi/…/ihanan-kummallinen-leiripaiva…/

✅ Taikapaja

Syys-Vekarassa vietetään kummajaisten karnevaaleja

Syys-Vekara vie tänä vuonna lapset ja perheet jännittävien asioiden äärelle. Lapsille tarjotaan mahdollisuus kokea kutkuttavaa jännitystä ja kohdata omia pelkojaan yhdessä aikuisen kanssa. Varkauden kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden sekä lukuisten yhteistyökumppaneiden syyslomaviikolla 16.-22.10. tuottamissa ohjelmasisällöissä löytyy tekemistä kaikenikäisille vauvoista nuoriin ja senioreihin asti. 

– Olemme erittäin iloisia, että yhteistyökumppanit ovat taas lähteneet innolla mukaan rakentamaan tapahtumaviikkoa. Kaupungin toimijoista mukana ovat liikuntapalvelut, nuorisopalvelut, kirjasto ja museot. Ohjelmakumppanina monia muitakin tuttuja tahoja, kuten Perheentalo, Taidekeskus Väinölä, Taideniitty ja Varkauden seurakunta, vain muutaman mainitakseni, kertoo tapahtumapäällikkö Marketta Kosunen.  

Tapahtumarikas syyslomaviikko koostuu aikaisempien vuosien tapaan työpajoista, esityksistä ja seikkailuista. Työpajoissa pääsee maalaamaan kummallisia kiviä, tekemään upeita kipsinaamioita tai solmimaan makramee-luurankoja. Taikuudesta kiinnostuneille on luvassa myös Taikapaja varkautelaisille tutun taikurin Mohamed Hamedin johdolla, joka on ohjannut myös Syys-Vekarassa nähtävän lasten sirkusesityksen. Nukketeatterin ystäville tuodaan nähtäväksi Kuninkaallisen Nukketeatterin Susi ja Punahilkka, jossa saattaa myös vilahtaa itse Hämähäkkimies.

Syys-Vekara kannustaa perheitä myös liikkumaan ja ulkoilemaan. Ämmäkosken koskipuistossa avataan maanantai-illaksi Kumma Resort, jossa kummajaiset lomailevat omalla erikoisella tavallaan. Keskustan tienoilla on puolestaan luvassa monenlaista touhua, kun Varkauden museot järjestävät Suuri puhallus –seikkailureitin omatoimisesti kierrettäväksi. Matkan varrella voi ihmetellä jännittäviä kummitusikkunoita.

– Kauppakadun yrittäjät ovat lähteneet mukaan Bongaa kummitusikkuna -kampanjaan, jossa kivijalkaliikkeiden ikkunat somistetaan kummitusteeman mukaisesti ja tuodaan näin elävyyttä kaupungin ilmeeseen. Kummitusikkunoita voi käydä katsomassa koko viikon ajan ja omaa suosikkia pääsee äänestämään Vekara-Varkauden verkkosivuilla, sanoo tapahtumapäällikkö Tiina Nissinen.

Koko tapahtumaviikon ohjelmaan voi tutustua täällä. Painetun käsiohjelman voi noutaa lokakuussa Varkauden kirjastolta ja muista jakelupisteistä.

Kuperkeikan SM-kilpailun tulokset

Kuperkeikan suomenmestaruudesta kilpailtiin perinteisesti Vekara-Varkaus -festivaaliviikon päätöspäivänä Lehtevämiehen puistokonsertissa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Varkauden Tarmon painijaoston kanssa. Lukuisat kilpailuun osallistuneet saivat mukavasti päänsä pyörälle yhdeksässä eri sarjassa.

Sekasarja alle 5-vuotiaat

 1. Nea Sutinen
 2. Leo Muhonen
 3. Oskari Kokkosuo

Sekasarja 5-6-vuotiaat

 1. Lumi
 2. Neea Riehkalainen
 3. Jerry Nousiainen

Sekasarja 7-8-vuotiaat

 1. Clayton Mitchell 36.55
 2. Leenu 36.59
 3. Nella Riehkalainen 39.47

Tytöt 9-10-vuotiaat

 1. Melinda Aryal Chhetri
 2. Mila
 3. Olivia Muhonen

Tytöt 11-14-vuotiaat

 1. Aleksandra Sedig
 2. Ella Viitanen

Tytöt yli 14-vuotiaat

 1. Heli Haimila 36.35
 2. Teija Miettinen 39.14

Pojat 9-10-vuotiaat

 1. Aaro Viitanen 24.20
 2. Kauko Torvinen 27.26
 3. Brandon Mitchell 45.83

Pojat 11-14-vuotiaat

 1. Lassi Turunen 18.98
 2. Tomi 28.71

Pojat yli 14-vuotiaat

 1. Toni-Pekka Järvinen 18.54
 2. Oskari Muhonen 19.60
 3. Petri Koponen 22.25