Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lasten LukuVarkaus 2022 -kirjallisuuspalkinnon voittaja on Maami Snellman teoksellaan Merena ja lumottu peili, KVALITI

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle keskiviikkona 15.6.2022 kello 13.00 Varkauden kirjaston auditoriossa, Osmajoentie 1, 78200 Varkaus.
Paikalla tilaisuudessa olivat Maami Snellmanin lisäksi voittajakirjan valinnut lapsiraati sekä palkinnon perustajien edustajat: Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen johtava kulttuurituottaja Terhi Siippainen ja Stora Enso Oyj:n teknologia- ja investointipäällikkö Ari Ranimäki.

”On aika,
peilin taika.
Hetki pimeyden,
on voima lumouksen.”

Merena käy peruskoulun viidettä luokkaa. Hän viihtyy itsekseen, koska muut oppilaat ovat niin erilaisia ja Merenasta tuntuu, ettei hän kuulu joukkoon. Hänellä on kuitenkin ihastuttava isomummi Fina, jonka kanssa hän lukee kirjoja ja kertoo tarinoita. Kun Merenan kesäloma alkaa, Fina kuolee. Ennen kuolemaansa Fina mainitsee Merenalle kreivitär Mulleswärdistä ja Hovilan kylästä, mutta hän ei ehdi sanoa aivan kaikkea. Kun äiti sitten tuo Merenalle Finan piirongin laatikosta ovaalinmuotoisen peilin, alkaa tapahtua kaikenlaista kummallista − eikä aikaakaan, kun Merena löytää itsensä keskeltä seikkailua. Pian hän oivaltaa matkanneensa vuoteen 1941 ja tutkivansa kreivitär Fredrika Mulleswärdin kartanoa, jossa tuntuu olevan jotakin salaperäistä. Kuka kreivitär Mulleswärd oikein on? Ja mitä varten kartano on hylätty? Entä miten Merena pääsee takaisin kotiin?

Maami Snellman (s. 1970) on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja, joka on omien kirjojen lisäksi kirjoittanut erilaisia sanataideoppaita lapsille ja nuorille. Merena ja lumottu peili syntyi halusta kirjoittaa maaginen seikkailu, jossa olisi jotakin historiallista näkökulmaa, menneen ja nykyhetken välisiä eroja sekä tietenkin jännitystä. Snellman harrastaa lukemista, metsäkävelyjä koiran kanssa, Islanninhevosilla ratsastamista sekä erilasten tarinoiden keräilyä. Toisiaan hänet voi myös löytää esiintymässä lastenteatterissa.

Voittajan julkistamistilaisuus

Suomessa julkaistaan vuosittain mahtava määrä lastenromaaneja. Nämä toinen toistaan kiehtovimpia tarinoita ja seikkailuja sisältävät teokset kisaavat Varkauden oman valtakunnallisen lastenkirjallisuuspalkinnon voitosta. Aikuisista koostuva esiraati luki vuonna 2021 julkaistut lastenromaanit ja valitsi kuusi kirjaa finaaliin. LukuVarkaus lapsiraati on valinnut näistä kuudesta finaalikirjasta parhaimman ja nyt aika julkistaa voittaja.

Nyt 22. kerran jaettavan Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki, palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Tervetuloa juhlistamaan kanssamme voittajakirjan julkistamista ja kirjailijan palkitsemista.
Paikalla tilaisuudessa on voittajakirjan valinnut lapsiraati, jonka puheenjohtaja julkistaa voittajan.
Tilaisuudessa kuullaan palkinnon perustajien puheenvuorot ja musiikki esitys.

Lasten LukuVarkaus finaalikirjat:

  • Helena Immonen: Näkymätön Milanna, Kumma-kustannus (kuvitus Nora Surojegin)
  • Sara Kronholm, Sisko Latvus: Ihan vege ja parrakas Sulo, APIS (kuvitus Salli Parikka Wahlberg)
  • Sari Peltoniemi: Vaihdokkaat, RanRan-kustannus
  • Mike Pohjola: Maailman hauskin, Tammi (kuvitus Tuisku Hiltunen)
  • Katariina Romppainen: Juho Jupiter Juusola, Sopuli Kirjat
  • Maami Snellman: Merena ja lumottu peili, KVALITI

Voittajakirjan valitsee Varkauden alakouluja edustava lapsiraati:
Könönpellon koulu: Antti Gopkalo 4 B, Roosa Miettinen 5 B, Niklas Kinnunen, 6 A
Lehtoniemen koulu: Aava Hämäläinen 3 lk, Enne Parkkonen 4 A, Pihla-Inkeri Maria Kokkonen 6 B

Tilaisuuden kesto n. 40 min. Lisätietoja puh. 040 575 0536.

Järj. Vekara-Varkaus yhteistyössä Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj