Vekara-Varkaus
Festivaaliviikko
Syys-
Vekara
Talvi-
Vekara

Kieli: Suomi

Voit osallistua jo nyt

Vekaraviikkoa odotellessa voit puuhata jo monenlaista.

Nalletohtorina toimiva Lehtevämies pitää etävastaanottoa ja hänelle voivat lapset, aikuisten avustamina, lähettää lelupotilaiden vaivoista kysymyksiä. Lisätietoja täältä.

Kuperkeikan SM kisojen siirtyessä vuoteen 2021 teemme tänä vuonna lähettämistänne videoista hauskan Superpitkän kuperkeikan. Kahden kuperkeikan pituisten videoiden lähettämisestä lisätietoja täällä.

Vuosittainen vohvelikisa siirtyy tänä vuonna jokakodin sarjaan eli sinäkin voit osallistua! Paista vohveli ja koristele se suosikkitäytteilläsi. Lähetä valokuva vohvelista ja osallistut kisaan. Osallistumisohjeet ja lisätietoja täältä.

Tuomme ohjelman koteihin

Vekara-Varkaus on ilahduttanut lapsia ja perheitä 25 kesänä monipuolisena festivaalina. Tämä kevät toi tullessaan koronapandemian ja Vekara-Varkauden perinteinen ohjelmisto tapahtumineen ja kilpailuineen peruuntui. Festivaalille on tärkeää toimia vastuullisesti ja annettujen suositusten ja ohjeiden mukaan tilanteessa, jossa koronaviruksen leviäminen on mahdollista.

Mutta koska ilon tuottaminen lapsille on meille kaikkein tärkeä asia, tarjoamme hieman erilaisen vekaraviikon. Olemme koonneet yhteistyökumppaneiden kanssa mainion kattauksen monipuolista lasten ohjelmaa. Ohjelmistoon voi jo tutustua ja osallistuminen on maksutonta. Tarjolla on esityksiä videoituna ja suorina lähetyksinä, vlogeja eläinten arjesta, seikkailuja, tiedetehtäviä ym.

Suosittelemme varaamaan aikaa vekaraviikolla 8.-14.6. koko perheen yhteisiin taidehetkiin kotisohville, luonnon tarkkailuun vinkkien mukaan ja seikkailuhenkisiin ulkoiluhetkiin.
Terveisiä kuvassa vilkuttavalta Lehtevämieheltä, hänet tapaatte myös etänä vekaraviikon joka päivä!

Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto 20 v.

Voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan ke 10.6. klo 14.00 tilaisuudessa, joka livestriimataan.

Jo 20 vuoden ajan on varkautelaisista koululaisista koostuva lapsiraati valinnut parhaan suomenkielisen, Suomessa julkaistun lastenromaanin. Valinta tehdään edellisenä vuonna julkaistuista teoksista, joista aikuisista koostuva esiraati on valinnut finaalikirjat.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2019 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki Suomessa suomenkielellä vuonna 2019 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkinnon kategoriaan, niitä oli noin 80 kpl. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että tälläkin kertaa todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois finaalista.

Teoksissa oli vuonna 2019 nähtävänä mm. merirosvo-teema, ja eläimistä kertovat kirjat jatkavat suosiotaan. Puhdasta fantasiaa oli tarjolla vähemmän kuin ennen. Huumori, lasten neuvokkuus ja kiusaaminen olivat myös esillä lastenromaaneissa.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Vuonna 2020 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta:

Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas, Karisto
Satu Heinola: Mirkka ja meri, Enostone Kustannus (kuvitus Mira Mallius)
Jukka Itkonen: Koira nimeltä Mutsi, Lasten Keskus (kuvitus Virpi Penna)
Noora Kunnas: Salmanterin Terttu ja minimerirosvot, Otava (kuvitus Teemu Juhani)
Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka, Kustannus-Mäkelä
Mimmu Tihinen: Pieni numero, Karisto (kuvitus Mari Ahokoivu)

3.500 euron palkinnosta päättää Varkauden alakouluja edustava lapsiraati:
Luttilan koulu: Elli Hilonen 3 lk, Maisa Huttunen 6 lk, Ilona Paukkonen 6 lk
Puurtilan koulu: Meeri Koponen 4 lk, lapsiraadin p Eero Luostarinen 4 lk, Eelis Salmi 5 lk

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat:
Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), Katriina Leväinen ja Leena Ruotsalainen (Varkauden kirjaston lasten- ja nuortenosasto), Minna Heikkinen (Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Heli Sutinen (Vekara-Varkaus festivaaliviikko) ja filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen.

Lisätietoja: festivaalipäällikkö Heli Sutinen p. 040 575 0536, heli.sutinen(a)navitas.fi

 

 

 

 

Lasten LukuVarkaus 2020 finaalikirjojen ja kirjailijoiden esittely

Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas, Karisto
Eräänä päivänä sankka kalmosumu saartaa yllättäen Puhurin pikkukaupungin. Sumun uumenista kuuluu hurjaa karjuntaa. Jotain on tehtävä ennen kuin kaupunkilaiset sairastuvat ja maalta tulevat pakolaiset nääntyvät pakkaseen! Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. Isätön ja temperamenttinen Jaan on tuon tuosta vaikeuksissa, ja Titin uteliaisuus johtaa nuoret moniin vaaroihin. Mustapuisen keihään, noitapussin ja muutaman hyvän neuvon turvin he ovat kuitenkin valmiita yrittämään. Pahimmassa tapauksessa heidän vastassaan on itse Jäähammas – salaperäisen koiveltajien paimentolaiskansan ikivanha tietäjä.

Mervi Heikkilä (1974) on kirjailija ja kirjastonhoitaja Kuortaneelta. Mervi kirjoittaa kaikkein mieluiten lapsille ja nuorille, erityisesti fantasiaa, selkokirjoja ja runoja. Tyttären ja miehen lisäksi perheeseeni kuuluu melkoinen joukko nelijalkaisia, alkaen lampaista ja päätyen kummitussirkkoihin – paitsi että sirkoillahan on jalkoja vielä enemmän! Kirjoittamisen lisäksi hän maalaa mielellään akvarelleja, retkeilee metsässä ja kasvattaa kurpitsoita. Jossain välissä hän ehtii käydä töissäkin edistämässä lasten ja nuorten lukemista valtakunnanlaajuisesti.


Satu Heinola: Mirkka ja meri,
Enostone Kustannus (kuvitus Mira Mallius)
 Mirkka ja meri on kertomus neljäsluokkalaisen Mirkan unelmista. Hän rakastaa merta yli kaiken ja haluaisi palavasti oman pienen veneen. Kapuloita rattaisiin lyö kuitenkin äiti, joka vastustaa hanketta hapatuksena. Muutenkin hän suhtautuu Mirkan tekemisiin hyvin ankarasti. Onneksi pienellä tytöllä on tukenaan paras ystävä Peksi ja Peksin isoisä. Apua veneen hankintaan tulee myös yllättävältä taholta, Mirkan äidin miesystävältä Seppo-Eskolta, joka näkee hankinnan monet positiiviset puolet.
Tarinan punaisena lankana on omien unelmien toteuttaminen vaikeuksista huolimatta. Kirja osoittaa, että sinnikkyys palkitaan ja kaikki unelmat ovat tavoittelemisen arvoisia. Kirja on suunnattu pääosin lapsille, mutta myös aikuinen voi löytää hyviä oivalluksia teoksen sivuilta. Mirkka ja meri onkin sopiva luettavaksi myös yhdessä lapsen kanssa.
Kirjan on kuvittanut Mira Mallius. Hänen mustavalkoiset piirrokset herättävät teoksen eloon ja luovat lämpimän tunnelman.

Satu Fellman (aik. Heinola) (1987) on helsinkiläinen psykologi ja kirjailija. ”Mirkka ja meri” on hänen esikoisteoksensa. Satu on opiskellut luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa v. 2015­­-2017. Lastenkirjallisuuden lisäksi runous on Sadulle läheinen kirjallisuuden laji. Hänen runojaan on aiemmin julkaistu osana runoyhdistys Nihil Interitin Tähkäpään kuvastin-produktiota. Kirjoittamisen lisäksi Satu työskentelee tällä hetkellä osa-aikaisena psykologina pakolaisnuorten parissa.

 

 Jukka Itkonen: Koira nimeltä Mutsi, Lasten Keskus (kuvitus Virpi Penna)
 Mutsi on ei ihan pieni, jos ei aivan isokaan koira, jolle tapahtuu joka päivä uutta ja ihmeellistä. Maailma kun on Mutsista kiinnostava ja kerrassaan jännittävä paikka. Täällä riittää seikkailtavaa ja vastaan voi tulla vaikka mitä.
Siksi ei ole yhtään kummallista, että Mutsi tekee keikkaa bändin solistina, joutuu merirosvojen kaappaamaksi ja ratkaisee kadonneen professorin tapauksen. Toki Mutsi käy ystävänsä Jäniksen kanssa omatekoisella raketilla myös avaruudessa – siellä asustelee ainakin yksi chiliä kavahtava ilkimys ja monta kurnuttavaa pituushyppääjää.
Jukka Itkosen Koira nimeltä Mutsi on riemukas ja vastustamaton seikkailukertomus, joka on yllätyksiä täynnä. Humaani teos puhuu kauniisti välittämisestä, ystävyydestä ja erilaisuuden kohtaamisesta sekä tietenkin mielikuvituksen mahtavasta voimasta. Virpi Pennan letkeä kuvitus on omiaan siivittämään mainion ja viisaan Mutsi-koiran seikkailuja. Lastenrunoilijakin tunnetun Itkosen teksti on nokkelaa ja yllättävää.

Jukka Itkonen (s. 1951) on syntynyt Varkaudessa ja asuu nykyisin Helsingissä. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää runoja, novelleja, lastenromaaneja, näytelmiä, tv-näytelmiä, lauluntekstejä ja kuunnelmia. Hän on työskennellyt myös suomentajana ja kuvittanut kirjoja ja suunnitellut kirjankansia. Itkonen on saanut Arvid Lydecken, Kaarina Helakisa, Vuoden runoilija, Anni Swan, Tirlittan ja Savonia-kirjallisuuspalkinnot. Kolme Itkosen teosta on ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana.


Noora Kunnas: Salmanterin Terttu ja minimerirosvot,
Otava (kuvitus Teemu Juhani)
Mahtimummo, laulava kukko ja kurittomia minimerirosvoja. Vauhtia ja velmuilua alakoululaisille.
Mikon ja Lillin vierailu tiukkapipoisen sedän luona muuttuu hillittömän hauskaksi seikkailuksi, kun lapset tutustuvat naapurissa asuvaan Salmanterin Terttuun. Terttu ystävineen valmistautuu pikkukaupungin suurtapahtumaan, kukka-asetelmakilpailuun. Asetelma on jo viittä vaille valmis, kun Mikko ja Lilli herättävät koristeena olevat minimerirosvot vahingossa henkiin.
Salmanterin Terttu ja minimerirosvot aloittaa uuden sarjan, jossa riittää vauhdikasta menoa, hassuja käänteitä ja mielenkiintoisia hahmoja. Kirjan upean mustavalkokuvituksen on tehnyt Teemu Juhani.

Noora Kunnas (1987) on kokopäiväinen lastenkirjailija ja eläinrakas huumorin ystävä. Erityisesti hän pitää brittihuumorista niin kirjoissa, tv-sarjoissa kuin elokuvissakin. Hän on valmistunut medianomiksi Turun taideakatemiasta ja työskennellyt televisiossa. Kunnakselta on aiemmin julkaistu Kaheli sakki -sarja ja Hämärävaarit.

 

Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka, Kustannus-Mäkelä
”Mikään ei ole pääsaarelaisten mielestä yhtä pahaa kuin elämä merirosvona. Niin että sen täytyy olla aika mahtavaa. Kun täytin kymmenen vuotta ja sain oman huoneen, ryhdyin valmistautumaan siihen, että merirosvot tulevat ja sieppaavat minut.”
Kajo on Korkeamuuri-nimisessä orpokodissa asuva tyttö, joka haluaa epätoivoisesti päästä pois ankeasta ja ilottomasta elämästään. Eräänä päivänä hänelle aukeaakin tilaisuus päästä karkaamaan, mutta kuinka ollakaan: kaksi merirosvoa sieppaa hänet mukaansa – juuri niin kuin hän oli salaa toivonutkin!
Uimataidoton ja vähäisesti kiipeilemään tottunut Kajo on aluksi merirosvojen matkassa aivan hädissään. Kajosta tehdään kuitenkin Merenkiitäjän laivatyttö, ja muu miehistö on vain mielissään, kun Kajo ei suostu uudessa tehtävässään miten tahansa pompoteltavaksi. Samalla Kajon vanhemmista ja menneisyydestä alkaa selvitä yllättäviä asioita…

Hilkka Liitsola (s. 1985) on Tampereelle asettunut lahtelaistaustainen lastenkirjailija, joka kirjoittaa tavoitteenaan tuottaa hyvää mieltä. Esikoisteos Herra Lumpeenkukka ja neiti Kuusenkerkkä ilmestyi keväällä 2018. Liitsola työskentelee lastenpsykiatriaan erikoistuvana lääkärinä ja ylläpitää myönteisistä kasvatuskeinoista kertovaa Hyvin kasvatettu -verkkosivustoa.


Mimmu Tihinen:
Pieni numero, Karisto (kuvitus Mari Ahokoivu)
Kun lähiötalossa järjestetystä taideillasta ei kirjoiteta mediassa, Petunia päättää perustaa oman lehden. Hän antaa sille nimeksi Pieni Numero, ja lehti saa heti kaksi tilaajaa. Petunian suorasukaiset uutiset aiheuttavat kuitenkin sählinkiä, ja lukijapalautteen vuoksi on tehtävä heti toinen Pieni Numero — suuri oikaisunumero.
Riemastuttava lastenromaani kertoo Petuniasta, joka ei jää katselemaan vääryyksiä sivusta vaan tarttuu niihin toimeliaasti. Petunian mielestä parhaimmat juhlat eivät olekaan kenenkään omat, vaan kaikkien yhteiset. Tärkeintä on olla ystävien keskellä! Petunian lehdet on kirjan sisälle kuvittanut sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivu.

Mimmu Tihinen (1964) on Helsingissä asuva kirjailija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta. Hänen esikoisteoksensa Sokerista, kukkasista ilmestyi vuonna 2006 ja oli Topelius-palkintoehdokkaana.  Lasten- ja nuortenkirjojen lisäksi Tihinen on kirjoittanut kaksi selkokielistä romaania. Tihinen on työskennellyt myös kankaankudonnan ohjaajana palvelukeskuksissa sekä askarteluohjaajana kuntouttavassa työtoiminnassa. Hän pitää nukketeatterista, hyvistä elokuvista ja postikorttien lähettämisestä.

Vekara-Varkaus historiikki valokuvin vv. 1995-2018

Vekara-Varkauden värikkäitä tapahtumaviikkoja on valokuvattu koko sen historian ajan, vuodesta 1995.

25. juhlavuoden kunniaksi, media-alan opiskelija Vesa Sakki tuotti valokuvista yhtenäisen teoksen, jonka voit katsoa alta.

Lasten ja nuorten laulukilpailun tulokset 2019

Valtakunnallinen lasten ja nuorten laulukilpailu järjestettiin ke 12.6.2019 Warkaus-salissa. Kilpailussa oli sarjat alle 11-vuotiaille ja 11-16 -vuotiaille.
Kilpailun taso oli todella korkea ja yleisö sai kuulla ainutlaatuisia tulkintoja upeista sävellyksistä.
Kilpailun tuomaristoon kuului tänä vuonna Pauli Ketola, Minttu Pöntinen ja Kaija Lappi.
Lasten ja nuorten laulukilpailu järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Savon Osuuspankki Varkauden konttorin kanssa.

TULOKSET 

Alle 11-vuotiaiden sarja:

I – sija: Anastasia Ovchinnikova, Puuttuva palanen
Rytmikäs, varma esitys. Hallitsi kappaleen hyvin, räppikohdan erityisesti.

II – sija: Pihla Kokkonen, Kuussa tuulee
Miellyttävä esitys, vahva kaunissointinen ääni. Hyvä kokonaisuus.

III – sija: Diana Kirillova, Pilvipeiton alla
Laulaja eläytyi hyvin kappaleeseen. Ikäisekseen vahva ääni. Itsevarma esitys.

 

11–16-vuotiaiden sarja:
I – sija: Maria Hunt, Colors of the wind
Tarkka äänenhallinta. Hyvä kappalevalinta. Luonteva, varma esitys alusta loppuun.

II – sija: Nita Tuovinen, Rolling in the Deep
Äänessä vahva potentiaali. Teki kappaleesta oman. Rohkea kappalevalinta.

III – sija: Kiia Kahiluoto, Writing´s on the wall
Vahva tulkinta. Monivivahteinen vahva ääni. Intensiivinen esitys.

Marjut Brunilan kirja Immu ja Torninvartijat on Lasten LukuVarkaus 2019 voittaja

LukuVarkaus -palkinto julkistettiin ja palkinto luovutettiin voittajakirjailijalle Varkauden kaupunginkirjaston auditoriossa keskiviikkona 12.6. kello 10.00.
Paikalla julkistamistilaisuudessa olivat Marjut Brunilan lisäksi voittajakirjan valinnut lapsiraati sekä palkinnon perustajien – Stora Enso Oyj Varkauden tehtaat ja Varkauden kaupunki – edustajat.

11-vuotias Ilmari löytää koulun kevätretkellä Littoistenjärven rannasta salaperäisen pullopostin. Mennessään yöllä Littoisten Verkatehtaalle hän tapaa salaseuraan kuuluvat Lukaksen, Lotan ja Nikon sekä koiran, joka ei hauku eikä murise. Kun yksinäinen Ilmari todistaa rohkeutensa, hän pääsee Klaanin jäseneksi. Näin Ilmarista tulee Immu. Polkupyörävarkaita jäljittäessään koko salaseura joutuu kiperiin tilanteisiin. Jännittävien tapahtumien lomassa se kuvaa koskettavasti aikuisten elämää lapsen silmin. Immun tarina kertoo yksinäisyydestä, rohkeudesta ja erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä ja sen merkityksestä.

Marjut Brunila (s. 1963) on turkulainen kasvatustieteiden maisteri ja lasten- ja nuortenkirjailija. Immu ja Torninvartijat on Brunilan esikoisteos, joka sijoittuu hänen asuinympäristöönsä Littoisten Verkatehtaalle. Brunila on kirjoittanut aina. Haaveet kirjailijanurasta syntyivät jo 1970-luvun alkumetreillä, kun hän sai lukea Puolalan kansakoulussa kirjoittamani tarinan koko luokalle toisena kouluvuotena. Opettajantyöstä hän jäi pois vuonna 2013 keskittyäkseen kirjoittamiseen. Ensimmäinen onnistuminen oli pääsy Reviiri-antologiaan vuonna 2015 lasten- ja nuortentarinallani Ruusunen. Tämä toi hänelle oivalluksen, että kitjoittamisen luontainen kohderyhmä olivatkin juuri lapset ja nuoret, joista hänellä on vuosikymmenten kokemus.

Lisätietoja: Heli Sutinen, p. 040 575 0536, heli.sutinen(a)navitas.fi.

LukuVarkaus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2001

Valtakunnallisen kirjallisuuspalkinnon aikuisista koostuva esiraati kävi läpi vuonna 2018 julkaistun suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden. Aineistosta valittiin kuusi kirjaa finaaliin. Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki, ja se jaetaan nyt 19. kerran. Julkistamistilaisuudessa kuullaan palkinnon perustajien puheenvuorot. Palkinto on suuruudeltaan 3.500 €.

Vuoden 2019 finaalikirjat:
Bagge, Tapani, kuvitus Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus (Karisto)
Brunila, Marjut: Immu ja Torninvartijat (Myllylahti)
Heikkilä, Mervi: Revonpuro (Karisto)
Keski-Mäenpää Alina ja Kati: Varastettu vaivaisakka (Suomen Lähetysseura)
Kujanpää, Mari: 102 askelta mummilaan (Otava)
Noronen, Paula, kuvitus Terese Bast: Supermarsu ja roskaavat ryökäleet (Tammi)

Kuvausryhmä paikalla festivaaliviikolla to 13.6. ja pe 14.6.

Tiedoksi Vekara-Varkaus festivaaliviikon kävijöille: torstaina 13.6. klo 14.00 eteenpäin osassa tapahtumista on paikalla kuvausryhmä, joka kuvaa Vekara-Varkaus festivaalista yleiskuvaa koostevideoon. Kuvausryhmä on kuvaamassa myös perjantaina 14.6. klo 9.30 lähtien Keppihevosten estekisoja sekä Taidekeskus Väinölää. Vekara-Varkaus hyödyntää kuvattua materiaalia markkinoinnissa kotisivuilla, somessa ja muissa medioissa.

Vekara-Varkaus festivaaliviikon kyselytutkimus

Alla olevasta linkistä pääset vastaamaan Vekara-Varkaus festivaaliviikon merkitystä ja kehittämistarpeita kartoittavaan kyselyyn. Kysely avautuu ti 11.6., mutta voit etukäteen täyttää kyselyyn sähköpostiosoitteesi ja kysely lähetetään sinulle automaattisesti. Vaihtoehtoisesti voit tulla vastaamaan kyselyyn ti 11.6. alkaen. Vastaajien kesken arvotaan palkintoja, katso linkistä lisätietoja.

vekara.tak.fi

Kyselyn suorittaa
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy
www.tak.fi

Tieto ja Tiketti palvelee 3.6. alkaen Varkauden kirjastolla

Vekara-Varkauden perinteinen info ja lipunmyyntipiste, Tieto ja Tiketti, avautuu ma 3.6. klo 9.00 Varkauden kaupunginkirjaston lastenosastolla. Pisteellä annetaan vinkkejä vekaraviikon ohjelmista, myydään lippuja tilaisuuksiin ja työpajoihin sekä otetaan vastaan ilmoittautumisia työpajoihin.
Lippu.fi kautta myynnissä myös lippuja suurimpaan osaan ohjelmista.

Tieto ja Tiketti, puh. 044 934 3526
Avoinna 3.–14.6.2019:
ma-to   klo 9.00–19.00
pe          klo 9.00–17.00
la-su     suljettu

Katso tästä Tieto ja Tiketin palvelut